Dăunătorii de sol reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru cultura de ceapă, provocând pierderi semnificative fermierilor. Viermii sârmă (Agriotes spp.), musca cepei (Delia antiqua) și larvele cărăbușului de mai (Melolontha melolontha) atacă bulbii și rădăcinile, afectând dezvoltarea plantelor și compromițând producția. În acest articol, vei descoperi cele mai eficiente metode de combatere a acestor dăunători, incluzând soluții moderne pe bază de insecticide granulate, cum sunt COLUMBO 0,8 MG și TEKTON 1,5 G. Află cum să aplici aceste produse pentru a crea o barieră protectoare sigură, prevenind infestările și asigurând o recoltă sănătoasă și profitabilă! 🚀
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Datorită proprietăților sale, produsul ajută plantele să tolereze mai bine perioadele de stres. Aplicat către sfârșitul perioadei de vegetație, Syrex Star asigură prelungirea perioadei de păstrare a legumelor în depozit. Se pot efectua 2-3 tratamente pe sezon, la interval de 7-10 zile, în doze variabile, în funcție de specie.
În agricultură, anii nu sunt la fel. Doar provocările se repetă: boli, dăunători, cauzate, în primul rând, de condițiile climatice, care le creează un mediu favorabil pentru dezvoltare.
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) este considerat ca fiind unul dintre cei mai agresivi patogeni la nivel mondial pentru fructe și legume, atât în perioada de vegetație, dar mai ales în perioada de după recoltare. Infecția plantelor prezintă un grad ridicat de incidență încă din primele fenofaze de creștere. Astfel, primele momente de atac nu sunt cele din momentul senescenței florilor, ci pot apărea oricând de la transplantare, iar unul dintre simptome este putrezirea tulpinilor de la nivelul solului. Ciuperca se extinde apoi la nivelul frunzelor și al noilor creșteri, provocând moartea plantei.
Patogenul prezintă diverse simptome de la o cultură la alta și de la o fenofază la alta. Generalizând, infecția cu Botrytis cinerea înregistrează 4 stadii: 1. Penetrarea suprafeței plantei, 2. Distrugerea țesutului gazdă și formarea leziunilor primare, 3. Extinderea leziunilor și acoperirea cu miceliu, 4. Moartea țesuturilor afectate și sporularea.
Când făinarea la tomate, vinete și ardei (Leveillula taurica) întâlnește condițiile favorabile de temperatură (peste medie) și umiditate (ridicată), poate provoca pierderi de 40% din producție, deoarece afectează capacitatea fotosintetică a plantelor. Pe foliajul plantelor apar pete neregulate, gălbui, acoperite de miceliu albicios, care sporulează, provocând, în final, uscarea integrală a frunzelor, fără ca acestea să cadă. Boala nu atacă în mod direct fructele sau tulpinile, însă efectul negativ asupra frunzelor conduce la o nutriție îngreunată, pete cu aspect de arsuri pe fructe și plante fără vigoare.
Alternarioza morcovului (Alternaria dauci) este considerată cea mai importantă boală foliară la această cultură, deoarece poate conduce la daune de 70-80 % din producție. Ciuperca se transmite prin sămânța infectată sau prin resturile vegetale din sol. Atacul pe frunze se manifestă în condiții de temperaturi medii (între 15 – 25° C) și umiditate în exces. Frunzele afectate se necrozează și mor. Infecția se poate propaga de la părțile aeriene către rădăcini, diminuând calitatea acestora.
Syrex Star – eficiență la dublu
Fungicid selectiv, sub formă de granule dispersabile în apă (WG), SYREX STAR are eficacitate ridicată datorită combinației dintre cele două substanțe active foarte performante, cu mod diferit de acțiune:
- Boscalid, din grupa carboxamide (una dintre cele mai performante substanțe active fungicide din piață) - substanță cu efect local și acțiune preventivă, care stopează germinația sporilor și creșterea tubului germinativ. De asemenea, inhibă anumite enzime în celulele patogenului, blocându-i energia necesară dezvoltării, conducând, în final, la moartea celulelor ciupercii.
- Piraclostrobin, din grupa strobilurine - substanța este absorbită în frunză în doar câteva minute datorită mișcării local sistemice (cu deplasare redusă) și translaminare, asigurând protecția frunzei din interior. Substanța inhibă germinația sporilor și a tubului germinativ și oprește sporularea.
Datorită proprietăților sale, produsul ajută plantele să tolereze mai bine perioadele de stres. Aplicat către sfârșitul perioadei de vegetație, Syrex Star asigură prelungirea perioadei de păstrare a legumelor în depozit. Se pot efectua 2-3 tratamente pe sezon, la interval de 7-10 zile, în doze variabile, în funcție de specie.
Spectru de combatere Syrex Star la legume
- Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la tomate, vinete, ardei, varză, salată
- Făinarea la tomate, ardei și vinete (Leveillula taurica)
- Alternarioza la morcov (Alternaria dauci), varză (Alternaria brassicae) și praz (Alternaria porri)
- Pătarea cafenie (Cladosporium allii – porri) și mana (Phytophthora porri) la praz
Referințe produse
Referințe dăunători
Alternarioza morcovilor
Alternaria dauci
Făinarea ardeilor
Leveillula taurica
Făinarea vinetelor
Leveillula taurica
Făinarea tomatelor
Leveilulla taurica
Putregaiul cenușiu al ardeilor
Botrytis cinerea
Putregaiul cenușiu vinete
Botrytis cinerea
Putregaiul cenușiu al tomatelor
Botrytis cinerea
Putregaiul cenușiu la vărzoase
Botrytis cinerea