Publicat în Combaterea dăunătorilor

ATTENZO STAR este un produs sigur pentru acarienii prădători și pentru albine, nu afectează fermentația și nu alterează gustul mustului. Asigură un control de lungă durată împotriva făinării la vița-de-vie (Uncinula necator) și este rezistent la spălare. Doza recomandată este de 0,2 l/la, de cel mult 3 ori pe an, cu respectarea unui interval de 12-14 zile între două aplicări. În cazul în care atacul este agresiv, intervalul dintre 2 tratamente consecutive poate fi redus la 10-12 zile. ATTENZO STAR poate fi aplicat de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere (BBCH 15 – BBCH 81).

În ultimele zile, am primit semnale de la fermieri privind intensificarea atacului de făinare la vița-de-vie. Este drept, condițiile climatice au fost favorabile evoluției patogenului, cu temperaturi de peste 20°C și umiditate mare, generată de precipitații abundente.

Făinarea (Uncinula necator) este considerată la nivel global ca fiind a doua boală cu impact negativ la vița-de-vie, după mană (Plasmopara viticola). Făinarea se recunoaște ușor, după puful alb, făinos, cu miceliu, care se dezvoltă pe organele aeriene verzi (frunze, lăstari lignificați, cârcei) și pe boabe. Atacul necontrolat pe frunze conduce la defoliere, lăstarii și cârceii se usucă, iar boabele devin cafenii, moi și crapă, putând fi porți de intrare pentru alți patogeni periculoși, cum este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Luând în calcul agresivitatea bolii și pagubele pe care le produce, dar și potențialul său de a dezvolta noi tulpini rezistente la substanțele active, tratamentele fitosanitare trebuie să fie efectuate la timp, cu fungicide puternice, cu mod diferit de acțiune, capabile să asigure controlul eficient asupra patogenului.

Atac de făinare (Uncinula necator)

Atac de făinare (Uncinula necator)

ATTENZO STAR – nu afectează fermentația și gustul mustului

Fungicidul ATTENZO STAR se prezintă sub formă de suspensie concentrată pe bază de metrafenonă (500 g/l), o substanță activă din grupa benzofenonelor, care perturbă dezvoltarea miceliului și sporularea, blocând penetrarea patogenului prin cuticula frunzei. Această substanță activă are un mod de acțiune unic, interferând în procesul de diviziune celulară a ciupercii în diverse etape ale evoluției sale. ATTENZO STAR nu prezintă rezistență încrucișată.

Metrafenona se acumulează în țesutul frunzei, mai ales pe partea inferioară, acolo unde boala se dezvoltă în stadiul incipient. O parte din substanța activă se translocă acropetal către vârful frunzei și pe lateralele ei, asigurând controlul bolii la nivel foliar. Produsul prezintă sistemie locală și eliberează vapori în jurul ciorchinilor și al frunzelor, cu o concentrație suficientă astfel încât să asigure protecția uniformă a masei foliare și a boabelor împotriva patogenului. Produsul are și acțiune curativă, totuși, cel mai sigur mod de protecție este aplicarea preventivă.

ATTENZO STAR este un produs sigur pentru acarienii prădători și pentru albine, nu afectează fermentația și nu alterează gustul mustului. Asigură un control de lungă durată împotriva făinării la vița-de-vie (Uncinula necator) și este rezistent la spălare.

ATTENZO STAR – Fereastră largă de aplicare

Doza recomandată este de 0,2 l/la, de cel mult 3 ori pe an, cu respectarea unui interval de 12-14 zile între două aplicări. În cazul în care atacul de făinare este agresiv, cum se poate întâmpla în această perioadă, intervalul dintre 2 tratamente consecutive poate fi redus la 10-12 zile. ATTENZO STAR poate fi aplicat de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere (BBCH 15 – BBCH 81).

Se recomandă adăugarea partenerului WUXAL pH-Optim în amestecul de tratare, pentru reglarea nivelului pH-ului și intensificarea efectului fungicid al produsului.

Referințe dăunători

Făinarea viței de vie

Uncinula necator

Ai nevoie de consultanță de specialitate?