Publicat în Combaterea dăunătorilor

Rodenticidul Arvalin reprezintă o momeală gata de utilizare (boabe de cereale impregnate cu fosfură de zinc 25g/kg). Produsul este recomandat pe miriști, porumbiști, culturi de toamnă (cereale, rapiță), culturi legumicole, livezi, pajiști, păduri, vii etc. Boabele se plasează subteran, chiar în galerii. Șoarecele ingerează bobul, iar substanța activă reacționează rapid cu acidul gastric. Efectul este foarte rapid, conducând la limitarea drastică a numărului de dăunători. Fiecare bob este suficient pentru un șoarece de 20 g.

Șoarecele de câmp este un dăunător binecunoscut fermierilor români. Acesta produce pagube însemnate în câmp (la plantele de-abia răsărite, mai ales la cele de rapiță și cereale), la semănături (porumb), la plantele mature (atacând spicele de grâu), dar și în gospodării. Vremea secetoasă – tot mai frecventă – le este favorabilă: ploile reci de toamnă, însemnate cantitativ, pot inunda galeriile și reduce astfel efectivul de dăunători. Totuși, pentru că nu suntem siguri dacă vremea ne va fi aliat, este recomandat să acționăm precaut, cu produse specializate, pentru a putea ține pagubele la un nivel cât mai scăzut.

Cum recunoaștem dăunătorul

Șoarecii de câmp (Microtus arvalis) au 10-12 cm lungime, cu spatele de culoare brun-roșcată, burta cenușie, cu o dungă deschisă la culoare pe partea laterală. Se înmulțesc rapid (6-8 pui la o fătare), mai ales dacă temperaturile se află în intervalul  5-22°C. Trăiesc în galerii subterane, aflate până la 35 de cm adâncime. Deși galeriile nu sunt vizibile, prezența acestora este sesizabilă prin orificiile cu rol de aerisire și acces de la suprafață. O galerie poate prezenta numeroase orificii, deschiderea acestora fiind de aproximativ 4 cm. De asemenea, în anumite perioade (când grâul s-a copt), pot apărea mușuroaie, numite uneori și „mișune”, cu rol de depozitare a spicelor adunate. De asemenea, sunt sesizabile vetre de atac, adică zone în care plantele sunt afectate sau distruse, ceea ce înseamnă că acel perimetru a fost ales de familiile de șoareci pentru hrănire.

Daune – culturi variate, pe perioada întregului an

La culturile de toamnă (rapiță și cereale)

La culturile de toamnă, șoarecii rod plăntuțele nou răsărite sau le atacă rădăcinile. Aceasta va afecta puternic vitalitatea plantelor și va scădea șansele de supraviețuire ale culturii. La rapiță, se observă zone atacate de formă circulară, unde plantele au fost retezate.

Remarcăm faptul că șoarecele de câmp nu iernează, ceea ce înseamnă că va ataca culturile de-a lungul întregii ierni. Uneori, creează galerii prin zăpadă, depistând astfel plantele.

Vara, șoarecii atacă cerealele, retează spicele, pe care le depozitează.

La porumb

Culturile de porumb pot fi atacate toamna, când șoarecii rod știuleții. Se poate ajunge la un consum de 7 kg boabe/ individ. Pragul de dăunare stabilit de specialiști este 200 de colonii/ ha, de la acest număr în sus, pagubele devin relevante din punct de vedere economic. Dar, șoarecii pot ataca porumbul și în primăvară, la semănat, când pot consuma boabele din pământ, fapt ce afectează înființarea culturii. Atacurile sunt mai însemnate după perioade calde, propice supraviețuirii și înmulțirii șoarecilor.

Șoarecele de câmp poate ataca și cultura de floarea-soarelui la înființare.

Perioadele propice pentru combaterea șoarecilor de câmp sunt lunile octombrie- noiembrie și martie-aprilie.

Miriștile și porumbiștile – zone propice pentru infestare

În perioadele calde, miriștile și porumbiștile reprezintă o importantă sursă de hrană prin boabele rămase pe câmp în urmă recoltării, cât și prin eventuala samulastră rezultată.

De aceea, aplicarea produselor specifice, cum este rodenticidul Arvalin®, este indicată în aceste zone, cu vegetație redusă, pentru a asigura reușita ulterioară a culturilor de toamnă.

De asemenea, sunt recomandate dezmiriștirile și lucrările timpurii.

Menționăm faptul că tehnologia „no-till” facilitează proliferarea dăunătorilor deoarece galeriile nu sunt afectate de aceste lucrări superficiale ale terenului. Brazdele adânci, de 30-40 cm, vor reduce numărul de șoareci. În cazul în care sola se află aproape de o zonă infestată, ca măsură de prevedere, se pot realiza șanțuri sau brazde adânci.

Rodenticidul Arvalin – eliminarea eficientă a șoarecilor

Rodenticidul Arvalin reprezintă o momeală gata de utilizare (boabe de cereale impregnate cu fosfură de zinc 25g/kg). Produsul este recomandat pe miriști, porumbiști, culturi de toamnă (cereale, rapiță), culturi legumicole, livezi, pajiști, păduri, vii etc.

Boabele se plasează subteran, chiar în galerii. Șoarecele ingerează bobul, iar substanța activă reacționează rapid cu acidul gastric. Efectul este foarte rapid, conducând la limitarea drastică a numărului de dăunători. Fiecare bob este suficient pentru un șoarece de 20 g.

În urma utilizării, nu rezultă reziduuri. Arvalin® este ușor de manipulat datorită aplicatorului special și nu necesită capcane deoarece are aplicare subterană.

Atenție! Pentru eficiență, este recomandat să aplicați produsul acolo unde galeriile sunt în stare optimă deoarece șoarecii de câmp sunt precauți atunci când acestea sunt deteriorate .

Nu se pun momeli în arealele umede și nici aproape de zonele în care oamenii sau animalele domestice au acces.

Referințe dăunători

Șoarecele de câmp

Microtus arvalis

Ai nevoie de consultanță de specialitate?