Pornind de la necesitatea de a oferi o soluție concretă împotriva căderii plăntuțelor, dar luând în calcul și tendințele pieței de a promova agricultura ecologică sau mixtă, specialiștii Kwizda Agro vă recomandă fungicidul IDEMIO®, pe bază de conidii ale ciupercii benefice Trichoderma asperellum tulpina T34, selectată din mediul natural. Concentrația ridicată de unități formatoare de colonii (12%, 1 x 10⁹) susține efectul supresor al IDEMIO®, cu un grad ridicat de protecție a sistemului radicular al plăntuțelor.
Publicat în Recomandări pentru semănat și plantare
Neonicotinoidele, au primit, în cele din urmă, și în 2023 o derogare pentru tratarea semințelor. Derogarea oferită de către oficialități vine cu anumite condiții, astfel că neonicotinoidele vor fi folosite doar pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui, exclusiv în perioada 22 ianuarie – 21 mai 2024 și doar în zonele puternic afectate. Mai mult, prevederile precizează că tratarea semințelor va fi realizată de către prestatori de servicii autorizați, iar parcelele tratate vor fi semnalizate ca atare.
Fermierii români sunt angrenați în eforturile europene de mediere între necesitatea protecției mediului și siguranța alimentară, între susținerea polenizatorilor și combaterea dăunătorilor ce afectează producțiile. În acest sens, în fiecare an există substanțe active care sunt retrase de pe piață, produse chimice de care fermierii depind pentru controlul dăunătorilor din culturi. De exemplu, neonicotinoidele, care, în urma unor solicitări exprese, au primit, în cele din urmă, și în acest an, o derogare pentru tratarea semințelor.
Această hotărâre a fost un răspuns la solicitarea înaintată de către fermierii români, ce au arătat că „anumite specii (...) nu au soluții corespunzătoare de combatere și prezintă o proliferare tot mai puternică de la an la an. Suprafețele afectate de dăunători cresc cu fiecare sezon, iar tratamentele realizate în vegetație sunt adesea ineficiente”, după cum arată un document publicat de către Autoritatea Națională Fitosanitară. Printre speciile menționate în memoriu se numără și viermii sârmă (Agriotes spp.).
Totuși, derogarea oferită de către oficialități vine cu anumite condiții, astfel că neonicotinoidele vor fi folosite doar pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui, exclusiv în perioada 22 ianuarie – 21 mai 2024 și doar în zonele puternic afectate. Mai mult, prevederile precizează că tratarea semințelor va fi realizată de către prestatori de servicii autorizați, iar parcelele tratate vor fi semnalizate ca atare.
Aceste condiții, pe lângă incertitudinea privind siguranța culturilor viitoare, riscul și gradul de infestare de la o solă la alta, precum și intervalul relativ scurt de acordare a derogării, îndeamnă fermierii să caute alternative mai avantajoase, pe termen lung, care nu pun probleme de avizare. În plus, măsurile nu abordează și celelalte culturi amenințate de aceiași dăunători, cum este cartoful. De exemplu, știm că analiza concretă a PED-ului este mai dificil de realizat în cazul viermilor sârmă (Agriotes spp.), deoarece aceștia au potențial migrator ridicat și atacă în vetre, iar într-o singură solă putem întâlni suprafețe alternative cu populații neuniforme de dăunători. Un motiv în plus ca prevenirea atacului acestora să fie o verigă obligatorie la constituirea planului tehnologic.
Agricultură fără stres? Se poate! Există insecticide sigure, cu aplicare la sol
O soluție benefică și sigură pentru sezoanele următoare de porumb, porumb zaharat, sorg și cartof este utilizarea la semănat (sau, după caz, plantat) a insecticidului microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG, pe bază de cipermetrin (substanță activă din grupa piretroizilor de sinteză), în cantitate ridicată, de 16 g/kg. Aceste granule se aplică direct în brazdă, cu ajutorul unui dispozitiv tip coadă de pește montat la capătul tubulaturii microgranulatorului, dispozitiv care este pus la dispoziția fermierului de către producător, cu titlu gratuit. În acest sens, nu mai este cazul să contractați servicii terțe și nici nu trebuie să vă ghidați după regulile stabilite privind semnalizarea și autentificarea lucrărilor executate conform normativelor în vigoare (indicarea solelor, a modului de realizare a tratamentelor etc.) pe care le impune legislația privitoare la alte substanțe cu derogare temporară, operațiuni mari consumatoare de timp.
PICADOR 1,6 MG este omologat pentru controlul unor dăunători de sol cu incidență din ce în ce mai mare în fermele din România, indiferent de zonă. De exemplu, produsul acționează foarte eficient împotriva viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera), care înregistra până în urmă cu câțiva ani un prag economic de dăunare doar în vestul țării, dar care, în ultima perioadă, s-au răspândit și în sole din sudul sau estul țării, producând pagube majore. PICADOR 1,6 MG asigură un control foarte bun al viermilor sârmă (Agriotes spp.) și al larvelor de buha semănăturilor (Agrotis spp.), al căror atac provoacă daune cu impact economic semnificativ în fermele de porumb, sorg și cartof.
Spre deosebire de alte insecticide, cipermetrinul se evaporă lent, controlat, motiv pentru care este disponibil la un nivel constant pe o perioadă îndelungată (până la 120 de zile de la momentul aplicării). Suportul pe care este aplicată substanța activă, carbonatul de calciu, este insolubil în apă, de aceea microgranulele nu se dizolvă și rămân active indiferent de regimul pluviometric. Densitatea carbonatului de calciu și cea a solului sunt similare, drept urmare microgranulele de PICADOR 1,6 MG nu au tendința de deplasare de la locul aplicării, iar bariera protectoare își păstrează forma și eficacitatea în timp.
Aflați și care sunt celelalte beneficii derivate din utilizarea unui insecticid microgranulat de sol în comparație cu cea a tratamentelor semințelor!
Pentru floarea-soarelui, rapiță și alte culturi (morcov, sfeclă etc), este disponibil insecticidul microgranulat COLUMBO 0,8 MG, cu cipermetrin în concentrație de 8 g/kg, care acționează în parametri similari celor descriși mai sus împotriva viermilor sârmă (Agriotes spp.) și a altor dăunători de sol specifici speciilor respective.
Referințe produse
Referințe dăunători
Viermele vestic al rădăcinilor de porumb
Diabrotica virgifera virgifera
Viermele sârmă
Agriotes spp.