Ana Vânătoru, Director Segment Fertilizanți Foliari la Kwizda Agro România: „Fertilizarea foliară cu WUXAL SULPHUR completează sulful absorbit radicular, astfel încât cerealele și rapița să aibă la dispoziție necesarul de minim 0,2% sulf în țesutul vegetal, pentru un randament optim al producției. Sulful este o componentă esențială a celulei vii, contribuind la sinteza proteinelor prin doi aminoacizi majori. La cerealele păioase, acest lucru se traduce printr-o calitate superioară a indicilor de panificație, iar la rapiță, printr-un conținut ridicat de ulei în semințe.”
Publicat în Creșterea productivității
DESIGNER, adjuvant cu latex și organosilicon, măreşte gradul de absorbție al substanțelor active prin stomatele frunzei, prin faptul că reduce tensiunea superficială a picăturilor la impactul cu suprafața foliară. Adjuvantul KANTOR, pe bază de trigliceride alkoxilate, păstrează eficacitatea pesticidelor și, totodată, evită ca soluția de stropit să producă fitotoxicități, când se impune efectuarea tratamentelor cu un volum redus de apă. Poate fi utilizat în agricultura convențională sau ecologică.
Tehnologiile incluse în produsele de protecția plantelor avansează tot mai mult, dar, pentru a beneficia de rezultatele utilizării acestora, trebuie să le folosim corect. În cazul tratamentelor fitosanitare, pentru a ține sub control efectele adverse produse de anumiți factori precum cel climatic (ploi, vânt, temperaturi crescute) sau cel chimic (proprietățile substanțelor de tratare sau diferitele grade de incompatibilitate dintre partenerii din amestec). Din acest motiv, utilizarea adjuvanților devine un plus.
Modul de calibrare al echipamentului de stropit, pH-ul soluției de stropit, (in)compatibilitatea substanțelor din amestecul de tratare, ploi accidentale, etc., toate acestea pot influența direct calitatea tratamentului fitosanitar. Adjuvanții ameliorează efectele nedorite prin acțiuni specifice: pot fi, de exemplu, surfactanți, care reduc tensiunea superficială la suprafața frunzei sau sporesc retenția picăturilor; pot fi agenți care corectează valoarea pH-ului, reduc spuma sau diminuează driftul.
Există și categoria adjuvanților pe bază de uleiuri, care cresc persistența picăturilor pe frunze sau ajută la penetrarea substanțelor active, chiar și în cazul suprafețelor foliare cerate.
Specialiștii KWIZDA Agro Romania recomandă fermierilor două produse inovatoare, care oferă astfel de beneficii, cu aplicabilitate imediată în campania de tratamente de primavară la rapiță și cereale păioase.
Adjuvantul DESIGNER îmbunătățește dispersia și aderența tratamentului la suprafața plantei
DESIGNER, adjuvant cu latex și organosilicon, măreşte gradul de absorbție al substanțelor active prin stomatele frunzei, prin faptul că reduce tensiunea superficială a picăturilor la impactul cu suprafața foliară. Datorită conținutului de latex, DESIGNER formează pe suprafaţa frunzei un strat protector, ceea ce face aproape imposibilă pierderea prin spălare a substanţelor active din soluția de stropit. Astfel, produsul îmbunătățește considerabil distribuția și prelungește durata de persistență a soluției pe frunză în stare lichidă.
Utilizat, în doză de 0,1 – 0,2 l/ha, ca partener în amestecurile de tratare pentru îmbunătățirea aderenței și absorbției fungicidelor și insecticidelor, DESIGNER îmbunătățește dispersia și aderența tratamentului la suprafața plantei, crescând gradul de acoperire al frunzelor și penetrarea locurilor greu accesibile din plantă. DESIGNER este compatibil cu toate fungicidele și insecticidele cunoscute, fără să reacționeze chimic cu acestea.
Adjuvantul KANTOR păstrează eficacitatea pesticidelor și evită ca soluția de stropit să producă fitotoxicități
KANTOR este un produs inovator, pe bază de trigliceride alkoxilate, substanțe cu proprietăți micro-emulsifiante unice, recomandat pentru aplicarea soluțiilor complexe de stropit, formate atât din produse de protecția plantelor, cât și din fertilizanți. KANTOR este singurul adjuvant ce acționează de-a lungul întregului proces de aplicare a pesticidelor, de la amestecarea produselor în instalația de stropit, continuând cu procesul de pulverizare și finalizând cu interacțiunea soluției cu planta, odată ce picătura ajunge pe frunze.
Compatibilizarea și stabilizarea amestecurilor este realizată atât prin tamponarea puternică a pH-lui, cât și datorită proprietăților micro-emulsifiante avansate, astfel încât componentele amestecului rămân termodinamic stabile, chiar și în apă rece.
3 avantaje ale adjuvantului Kantor
- KANTOR reduce semnificativ numărul de particule ultrafine, cele care sunt luate de vânt. Gradul de uniformitate al particulelor este mărit, pentru o acoperire și o retenție sporite pe frunza.
- KANTOR este singurul adjuvant care poate să mărească numărul de porți de intrare la nivelul frunzei, mărind viteza de penetrare a cuticulei. Datorită clasei unice - trigliceride alkoxilate – particulele KANTOR sunt de trei ori mai mici decat ale majorității adjuvanților din piață, oferindu-i capacitatea unică de a concentra, pe suprafața frunzei, un număr sporit de molecule ale substanțelor active din soluția de stropit.
- KANTOR păstrează eficacitatea și, totodată, evită ca soluția de stropit să producă fitotoxicități, când se impune efectuarea tratamentelor cu un volum redus de apă. Poate fi utilizat în agricultura convențională sau ecologică, cu respectarea dozei adecvate pentru capacitatea rezervorului echipamentului de pulverizare, astfel încât diluția să fie de 0,15% în volumul de apă final.
Este compatibil cu toate produsele de protecție a plantelor omologate la culturile agricole și horticole. La rapiță, în perioada imediat următoare, KANTOR poate fi utilizat ca partener al fungicidelor din grupa triazolilor și morfolinice, de la faza de rozetă (BBCH 30), până la înflorit.