Dăunătorii de sol reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru cultura de ceapă, provocând pierderi semnificative fermierilor. Viermii sârmă (Agriotes spp.), musca cepei (Delia antiqua) și larvele cărăbușului de mai (Melolontha melolontha) atacă bulbii și rădăcinile, afectând dezvoltarea plantelor și compromițând producția. În acest articol, vei descoperi cele mai eficiente metode de combatere a acestor dăunători, incluzând soluții moderne pe bază de insecticide granulate, cum sunt COLUMBO 0,8 MG și TEKTON 1,5 G. Află cum să aplici aceste produse pentru a crea o barieră protectoare sigură, prevenind infestările și asigurând o recoltă sănătoasă și profitabilă! 🚀
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Păianjenul roșu comun provoacă daune însemnate, mai ales în condiții de temperaturi ridicate și secetă, când înregistrează o evoluție rapidă. Aplicat la atingerea PED-ului, de 3-5 indivizi pe o frunză, acaricidul ORTUS 5 SC controlează eficient formele mobile. ORTUS 5 SC este omologat în legumicultură pentru culturile de tomate, ardei, vinete și castraveți, în doză de 1l/ha, iar timpul de pauză până la recoltare este de 7 zile. Se recomandă o singură aplicare pe sezon, pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență.
Nicio specie de acarieni nu provoacă pagube atât de importante în culturile de legume precum Tetranychus urticae, cunoscut ca păianjenul roșu comun. Acest dăunător poate fi întâlnit în câmp și în spații protejate, mai ales atunci când se întrunesc condițiile meteo ideale pentru dezvoltare: temperaturi ridicate și umiditate redusă.
Păianjenul roșu comun. Cum îl recunoaștem
Adulții, cu 4 perechi de picioare, prezintă o culoare variabilă (de la cărămiziu la verde deschis), în funcție de planta-gazdă, cu 2 pete negre caracteristice pe ambele părți. Au cel mult 0,5 mm lungime, masculii fiind mai mici decât femelele. Larvele sunt transparente, nimfele au culoare deschisă și cele 2 puncte specifice. Numără 6 – 10 generații pe an în câmp și până la 15 generații pe an în spațiile protejate. Iernează sub formă de adulți (femele fecundate) în resturi vegetale și în sol. Depune până la 100 de ouă, de regulă câte 10-12 ouă pe zi. Ouăle se găsesc pe partea inferioară a frunzelor, mai ales în zona nervurilor, fiind deschise la culoare, de formă sferică și lucioase.
Au aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, producând pagube în etapa de adult și larvă. Ca urmare a atacului, foliajul începe să prezinte zone clorotice, în special în apropierea nervurilor, care în timp se unesc, conducând la uscarea frunzei afectate. Dezvoltarea generală a plantelor este afectată: se opresc din creștere, lăstarii nu se mai dezvoltă, legumele au dimensiuni mici, fructificarea este redusă, înregistrează o coacere prematură, evoluând cu rapiditate până la uscarea totală a plantelor.

Metode de combatere a păianjenului roșu comun
Monitorizarea permanentă (cel puțin săptămânal) a culturilor este primul pas către limitarea atacului. La temperaturi de peste 27 °C și umiditate redusă, ouăle eclozează în 3-4 zile. În funcție de condițiile meteo, o generație are nevoie de 2 – 4 săptămâni pentru a ajunge la maturitate, ceea ce face ca riscul de atac să fie mai intens în perioadele cu temperaturi ridicate.
Se pot identifica semnele caracteristice (de exemplu înțepăturile și pânzele pe care aceștia le țes), dar și numărul formelor mobile pe o frunză utilizând o lupă de mărire. Pragul economic de dăunare la care trebuie să aplicați tratamentul acaricid cu ORTUS 5 SC este de 3 – 5 dăunători (forme mobile) pe o frunză. Produsul, pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, acționează prin contact și prin ingestie, cu efect rapid și de șoc asupra larvelor și adulților, care încetează să mai producă daune în cultură la o zi după tratament.

ORTUS 5 SC este omologat în legumicultură pentru culturile de tomate, ardei, vinete și castraveți, în doză de 1l/ha, iar timpul de pauză până la recoltare este de 7 zile. Se recomandă o singură aplicare pe sezon, pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență.
Având în vedere perioadele cu temperaturi ridicate din perioada verii, produsele de protecție a plantelor se vor aplica numai pe plantele bine hidratate, irigate în prealabil, atunci când temperatura nu depășește 25 °C, însoțite de un adjuvant: Designer 0,1 - 0,2 l/ha, pentru o bună aderență a soluției de stropit pe plante. Se recomandă calibrarea mașinii de stropit pentru o acoperire cât mai uniformă a culturilor.
Referințe produse
Referințe dăunători
Păianjenul (acarianul) roșu comun
Tetranychus urticae