Publicat în Combaterea dăunătorilor

Păianjenul roșu comun provoacă daune însemnate, mai ales în condiții de temperaturi ridicate și secetă, când înregistrează o evoluție rapidă. Aplicat la atingerea PED-ului, de 3-5 indivizi pe o frunză, acaricidul ORTUS 5 SC controlează eficient formele mobile. ORTUS 5 SC este omologat în legumicultură pentru culturile de tomate, ardei, vinete și castraveți, în doză de 1l/ha, iar timpul de pauză până la recoltare este de 7 zile. Se recomandă o singură aplicare pe sezon, pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență.

Nicio specie de acarieni nu provoacă pagube atât de importante în culturile de legume precum Tetranychus urticae, cunoscut ca păianjenul roșu comun. Acest dăunător poate fi întâlnit în câmp și în spații protejate, mai ales atunci când se întrunesc condițiile meteo ideale pentru dezvoltare: temperaturi ridicate și umiditate redusă.

Păianjenul roșu comun. Cum îl recunoaștem

Adulții, cu 4 perechi de picioare, prezintă o culoare variabilă (de la cărămiziu la verde deschis), în funcție de planta-gazdă, cu 2 pete negre caracteristice pe ambele părți. Au cel mult 0,5 mm lungime, masculii fiind mai mici decât femelele. Larvele sunt transparente, nimfele au culoare deschisă și cele 2 puncte specifice. Numără 6 – 10 generații pe an în câmp și până la 15 generații pe an în spațiile protejate. Iernează sub formă de adulți (femele fecundate) în resturi vegetale și în sol. Depune până la 100 de ouă, de regulă câte 10-12 ouă pe zi. Ouăle se găsesc pe partea inferioară a frunzelor, mai ales în zona nervurilor, fiind deschise la culoare, de formă sferică și lucioase.

Au aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, producând pagube în etapa de adult și larvă. Ca urmare a atacului, foliajul începe să prezinte zone clorotice, în special în apropierea nervurilor, care în timp se unesc, conducând la uscarea frunzei afectate. Dezvoltarea generală a plantelor este afectată: se opresc din creștere, lăstarii nu se mai dezvoltă, legumele au dimensiuni mici, fructificarea este redusă, înregistrează o coacere prematură, evoluând cu rapiditate până la uscarea totală a plantelor.

Atac de Tetranychus urticae la castraveți
Atac de Tetranychus urticae la castraveți

Metode de combatere a păianjenului roșu comun

Monitorizarea permanentă (cel puțin săptămânal) a culturilor este primul pas către limitarea atacului. La temperaturi de peste 27 °C și umiditate redusă, ouăle eclozează în 3-4 zile. În funcție de condițiile meteo, o generație are nevoie de 2 – 4 săptămâni pentru a ajunge la maturitate, ceea ce face ca riscul de atac să fie mai intens în perioadele cu temperaturi ridicate.

Se pot identifica semnele caracteristice (de exemplu înțepăturile și pânzele pe care aceștia le țes), dar și numărul formelor mobile pe o frunză utilizând o lupă de mărire. Pragul economic de dăunare la care trebuie să aplicați tratamentul acaricid cu ORTUS 5 SC este de 3 – 5 dăunători (forme mobile) pe o frunză. Produsul, pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, acționează prin contact și prin ingestie, cu efect rapid și de șoc asupra larvelor și adulților, care încetează să mai producă daune în cultură la o zi după tratament.

Atac de Tetranychus urticae la vinete
Atac de Tetranychus urticae la vinete

ORTUS 5 SC este omologat în legumicultură pentru culturile de tomate, ardei, vinete și castraveți, în doză de 1l/ha, iar timpul de pauză până la recoltare este de 7 zile. Se recomandă o singură aplicare pe sezon, pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență.

Având în vedere perioadele cu temperaturi ridicate din perioada verii, produsele de protecție a plantelor se vor aplica numai pe plantele bine hidratate, irigate în prealabil, atunci când temperatura nu depășește 25 °C, însoțite de un adjuvant: Designer 0,1 - 0,2 l/ha, pentru o bună aderență a soluției de stropit pe plante. Se recomandă calibrarea mașinii de stropit pentru o acoperire cât mai uniformă a culturilor.

Referințe dăunători

Păianjenul (acarianul) roșu comun

Tetranychus urticae

Ai nevoie de consultanță de specialitate?