fbpx

XILON® – Inamicul numărul unu al micotoxinelor periculoase pentru sănătatea oamenilor și a animalelor!

Am scris în articolele anterioare despre avantajele oferite fermierilor de Xilon®, noul fungicid biologic omologat pentru bolile cu impact puternic din cultura mare. Spectrul de combatere este vast, cuprinzând patogeni dintre cei mai păgubitori: Fusarium spp. la porumb și Sclerotinia sclerotiorum la floarea-soarelui și soia. În această ediție, ne îndreptăm atenția asupra beneficiilor pe care produsul le oferă fermierilor cultivatori de porumb. Iar acestea nu se limitează la dezvoltarea optimă a culturii curente, ci le influențează într-un sens pozitiv și pe cele viitoare.

Pentru realizarea biofungicidului Xilon®, specialiștii Kwizda Agro au selectat o tulpină foarte puternică de Trichoderma asperellum ( tulpinaT34), testele demonstrând capacitatea acesteia de a controla extinderea ciupercilor patogene. Această ciupercă proliferează în sol, colonizează rădăcinile și formează micorize (relații simbiotice cu plantele). Având susținerea plantelor-gazdă, T34 ține la distanță sau chiar distruge agenții patogenii, scăzând probabilitatea de infestare.

Xilon® prezintă 4 moduri prin care acționează împotriva patogenilor:

  1. Sinteza de enzime care degradează pereții celulari ai patogenilor. Aceste substanțe reacționează cu lipidele și cu apa și afectează membranele celulare. Drept urmare, metabolismul celular este perturbat, iar celulele mor. În cazul ciupercii Fusarium, T34 o afectează prin sinteza unor compuși fenolici, molecule bioactive care îi limitează drastic dezvoltarea și care, în doze mari, îi pot fi letale.
  1. Intrată în contact cu un patogen, ciuperca începe să se extindă și să producă hife laterale, pe care le folosește ca pe niște arme, înconjurând hifele inamice și eliminând patogenul. Practic, se produce o „sufocare” a ciupercii patogene de către Trichoderma asperellum.
  2. Barieră fizică împotriva patogenilor. T34 ajută plantele să țină la distanță agenții patogeni. Ciuperca realizează colonizarea rădăcinilor rapid după aplicare, de aceea patogenilor nu le rămâne o perioadă lungă pentru atac. Subliniem faptul că prezența micorizelor crește și capacitatea plantelor de absorbție a apei și a nutrienților, iar plantele bine aprovizionate cu resurse sunt sănătoase și mai rezistente la atacuri. În plus, micorizele vor determina și o productivitate crescută a culturii.
  3. Rezistență sistemică. T34 ajută planta să-și pregătească mai bine apărarea contra bolilor. Contactul cu Trichoderma asperellum determină planta să secrete anumite substanțe de protecție, iar atunci când se produc atacurile agenților patogeni, planta este deja pregătită prin inducerea rezistenței.

Pericolele fuzariozei la cultura de porumb

După cum știu toți fermierii cultivatori de porumb, putregaiul tulpinilor sau fuzarioza se poate manifesta imediat după germinare, prin putrezirea semințelor, dar și mai târziu, la nivelul tulpinilor și știuleților. Tulpinile afectate se îngălbenesc, după care putrezesc, iar plantele cad la pământ. Când atacă mătasea, aceasta se acoperă cu formațiuni roz, iar boabele prezintă micelii ale ciupercilor. Dincolo de distrugerea culturii pe care o poate produce putregaiul, o recoltă atacată de Fusarium nu poate fi consumată nici de oameni, nici de animale, atât boabele, cât și tulpinile fiind toxice.

Cultură de porumb afectată de fuzarioză
Cultură de porumb afectată de fuzarioză

Chiar și în cazul în care Trichoderma asperellum nu elimină efectiv Fusarium din zona de sol pe care o împart, fenolii secretați de T34 interferează cu metabolismul patogenului și reduc sau chiar anulează sinteza de micotoxine (DON). Astfel, se explică de ce în anumite sole este sesizată prezența ciupercii Fusarium, dar cantitatea de micotoxine este, în același timp, foarte redusă.

Acțiunea benefică asupra solului

Xilon® are capacitatea de a îmbunătăți calitatea solului prin descompunerea eficientă a materiei organice, ceea ce produce o cantitate mai ridicată de nutrienți disponibili pentru plante. Această calitate este deosebit de importantă pentru cultura de porumb, fiind știut că resturile vegetale pot fi un adăpost bun pentru ciuperci și alte organisme dăunătoare de la un sezon la altul.

De asemenea, Trichoderma asperellum determină revitalizarea solului prin echilibrarea faunei utile; această ciupercă nu afectează microorganismele benefice.

Xilon® are capacitatea de a îmbunătăți calitatea solului prin descompunerea eficientă a materiei organice, ceea ce produce o cantitate mai ridicată de nutrienți disponibili pentru plante.
Xilon® are capacitatea de a îmbunătăți calitatea solului prin descompunerea eficientă a materiei organice, ceea ce produce o cantitate mai ridicată de nutrienți disponibili pentru plante.

Dezvoltarea culturilor și sporuri de producție

Xilon® reduce stresul biotic, ceea ce permite culturilor să-și utilizeze resursele pentru creșterea productivității. Totodată, crearea micorizelor susține absorbția de apă și de nutrienți. Ciuperca explorează volume mari de sol și produce acizi care intră în reacție cu nutrienții. Ca urmare, se produc compuși utili, solubili, ușor de absorbit și utilizat de către plante.

La începutul dezvoltării, plantele nu au capacitatea de a absorbi fosforul din sol, iar Trichoderma asperellum acționează spre mobilizarea acestuia și prin transformarea sa în compuși ușor de absorbit. Xilon® ajută la scăderea pH-ului solului, ceea ce determină o absorbție superioară a nutrienților.

Beneficiile Xilon® sunt vizibile în dezvoltarea plantelor, chiar din primele stadii de vegetație, culturile de porumb la care se aplică acest produs prezintă răsărire ameliorată, înrădăcinare foarte bună, fotosinteză mai puternică.