fbpx

Xilon®. Fungicid cu putere ridicată de acțiune la soia

Microflora dăunătoare din sol reprezintă o sursă importantă de distrugere a culturilor agricole. Unele ciuperci fac recolta de neconsumat (este cazul Fusarium la porumb) sau doar o reduc cantitativ și calitativ, cum e cazul Sclerotinia la floarea-soarelui și soia. Efectul produs este de putrezire la germinare, urmată moartea plăntuțelor și o înființare defectuoasă a culturilor. De asemenea, patogenii pot să se manifeste și mai târziu în cultură, afectând frunzele și fotosinteza, determinând căderea plantelor ceea ce înseamnă producții slabe și cantitativ, și calitativ. Xilon® este primul fungicid biologic  cu aplicare la sol, care are un spectru larg de control pentru infecțiile primare ale bolilor din sol , cu beneficii în ceea ce privește protecția plantelor, productivitatea acestora și sănătatea solului. Astăzi vă prezentăm beneficiile acestui produs la cultura de soia.

Xilon® - Triplă acțiune la soia

Xilon® este un fungicid pe bază de spori și conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum.  Eficacitatea sa este comparabilă cu cea a produselor convenționale, testele indicând eficiență similară cu cea a tratamentelor antifungice foliare și a produselor sub formă de tratament sămânță.

CONTROLUL  EFICIENT AL PATOGENILOR, SE DATOREAZĂ MODULUI UNIC DE ACȚIUNE AL PRODUSULUI:

Xilon® acționează eficient împotriva ciupercilor dăunătoare, fără a stimula însă sistemele de dezvoltare a rezistenței. Ingredientul activ din Xilon® este tulpina T34 a ciupercii Trichoderma asperellum, care proliferează și formează micorize (unități simbiotice cu planta), exercitând mai multe mecanisme de control:

  • Sinteza de enzime: Trichoderma sintetizează substanțe capabile să degradeze pereții celulari ai patogenilor, formând „spărturi” în membranele celulare, ceea ce perturbă metabolismul celular și cauzează moartea celulelor.
  • Hiperparazitismul. Atunci când T34 intră în contact cu un patogen, începe să producă hife laterale. Cu ajutorul acestora, strangulează hifele inamice și elimină patogenul.
  • Barieră fizică împotriva patogenilor. T34 ajută plantele să țină la distanță agenții patogeni prin crearea unei bariere fizice. Colonizarea rădăcinilor are loc într-o perioadă scurtă de timp, iar efectul antagonist se manifestă rapid. De asemenea, este de subliniat faptul că prezența micorizelor crește și capacitatea plantelor de absorbție a apei și a nutrienților, ceea ce va determina o productivitate crescută.
  • Rezistență sistemică. Trichoderma asperellum acționează ca un vaccin: la contactul cu acest organism, planta secretă anumite substanțe de protecție, ce o pregătesc pentru atacurile ulterioare ale agenților patogeni. Astfel, T34 fortifică planta și o ajută să-și pregătească mai bine apărarea contra bolilor.

În concluzie, prin mijloace chimice și fizice, precum și prin efectele fiziologice, Trichoderma asperellum face ca un număr mai mic de agenți patogeni să se găsească în jurul plantelor, iar atacurile să scadă în frecvență și în intensitate.

SĂNĂTATEA ȘI BUNA DEZVOLTARE A PLANTELOR

Xilon® reduce stresul biotic, iar culturile își utilizează resursele spre dezvoltare și creșterea productivității.

Prin acțiunea Xilon®, se înregistrează beneficii vizibile în dezvoltarea plantelor, chiar de la înființarea culturii

În plus, ciuperca Trichoderma asperellum explorează volume mari de sol. Aici produce acizi care intră în reacție cu nutrienții: astfel, legăturile chimice inițiale se rup, iar substanțele rezultate sunt nutrienți ușor de absorbit și utilizat de către plante. Prin acțiunea Xilon®, se înregistrează beneficii vizibile în dezvoltarea plantelor, chiar de la înființarea culturii: răsărire ameliorată, înrădăcinare foarte bună, fotosinteză mai puternică. Xilon® scade pH-ului solului, determinând o absorbție superioară a fosforului și a fierului.

PROTECȚIA SOLULUI

T34 determină descompunerea superioară a materiei organice și o disponibilitate mai mare a nutrienților. De asemenea, determină o revitalizarea a solului prin echilibrarea faunei utile; remarcăm faptul că T34 nu afectează microorganismele benefice. În plus, acțiunea acestei ciuperci face posibilă economia de resurse pe termen lung: sunt necesare cantități mai reduse de fungicide și fertilizanți.

Xilon® - Colonicarea rădăcinilor de către Trichoderma asperellum

Raportul dintre simbiozele bacterie-plantă și ciupercă-plantă

Cultura de soia are o importanță foarte crescută în diverse zone ale lumii, de aceea se caută noi soluții, care să nu dăuneze sănătății solului. Una dintre metode este inocularea leguminoaselor cu bacterii care să ducă la formarea de nodozități și, ulterior, la creșterea cantității de azot din sol. Astfel, vor fi necesare cantități mai reduse de fertilizant. Studiile privind interacțiunea dintre bacteriile utile la soia și diverse specii de Trichoderma sunt încă la început, dar primele rezultate sunt încurajatoare:

Atunci când acești inoculanți au fost utilizați împreună cu ciuperci ce formează micorize, s-au constatat beneficii cum ar fi:

  • ciupercile susțin formarea de nodozități funcționale, în cazul unor concentrații inhibitoare de nitrat. Aceasta este corelată cu sinteza de auxine (substanțe de creștere) de către fungi.
  • nodozitățile bine dezvoltate în prezența nitratului, susțin plantele co-inoculate (cu ciuperci și bacterii) să poată lua azotul din aer, ceea ce înseamnă economisirea rezervelor din sol și păstrarea fertiliății acestuia.