fbpx

Wuxal Sulphur. Fertilizarea rapiței la ieșirea din iarnă

Sulful este mezoelementul cel mai important pentru rapiț

A fost o iarnă favorabilă pentru cultura de rapiță. Așa ar rezuma fermierii parcursul acestui sezon rece, care a venit cu precipitații utile în culturile de toamnă. Pe scurt, rapița arată bine acum, în toată țara și avem toate premisele ca restartul în vegetație să fie unul foarte bun, iar plantele să aibă o evoluție ca la carte. Dar, pentru ca partenerii noștri să obțină producții frumoase la vară, este necesar să intervenim în cultură cu un plus de nutrienți, care să ajute plantele să-și revină după perioada rece și să își reia dezvoltarea optimă. Pentru început, vă recomandăm să aplicați fertilizantul foliar Wuxal® Sulphur, după care, Wuxal® Boron Plus va avea un rol major, deoarece cultura de rapiță are o cerință ridicată de elemente nutritive în perioada imediat următoare, carența acestora tranducându-se în reducerea potențialului de producție.

Sulful susține absorbția de azot

În primăvară, rapița cunoaște o perioadă intensă de asimilare a azotului, utilizat pentru regenerarea rădăcinilor și a frunzelor și pentru dezvoltarea plantei. Dar, pentru a asigura o absorbție bună a diferitelor tipuri de azot, este necesară suplimentarea cantității de sulf, element ce susține metabolizarea azotului. Este cunoscută sinergia azot-sulf, ce are drept rezultat sinteza de proteine în plante. Wuxal® Sulphur este și sursă de azot, de aceea aplicarea acestui produs susține nutriția completă a culturii, ceea ce determină o foarte bună aprovizionare după perioada de iarnă.

Sulful crește productivitate și calitate a producției

Sulful este mezoelementul cel mai important pentru rapiță. Necesarul de sulf crește din luna martie și se menține ridicat până la formarea silicvelor. Sulful mărește calitatea semințelor prin sporirea conținutului de ulei, stimulează sinteza clorofilei și stimulează creșterea organelor plantelor, fiind deosebit de important pentru dezvoltarea organelor de reproducere. De aceea, fertilizarea cu sulf trebuie să se facă din timp pentru a nu fi afectată productivitatea.

 

În general, culturile de toamnă sunt mai susceptibile apariției carenței de sulf față de culturile de primăvară. O cantitate insuficientă cauzează probleme prin faptul că fotosinteza pe tinerele frunze este inhibată deoarece multe enzime nu sunt funcționale. Astfel, frunzele tinere au o culoare mai deschisă decât normalul și se deformează, acestea fiind primele simptome ale carenței. La nivelul florilor, deficiența de sulf se manifestă printr-o dezvoltare diminuată și culoare mai pală.

Aportul scăzut de sulf încetinește creșterea sau chiar o oprește.  Carențele de sulf apar din cauza slabei aprovizionări din sol, în condiții de pH scăzut. De aceea, suplimentarea pe cale foliară este alegerea cea mai bună pentru nutriția sigură a culturii de rapiță.

Formulare excelentă pentru absorbție ca la carte

Wuxal® Sulphur prezintă un conținut optim de sulf solubil în apă, azot și microelemente în proporții echilibrate. Nutrienții din acest produs sunt disponibili în proporție de 100%, completând rapid necesarul de sulf ce nu poate fi preluat prin rădăcină și, în plus, îmbunătățește eficiența absorbției din sol a îngrășămintelor cu azot.

Wuxal® Sulphur prezintă adjuvanții specifici gamei Wuxal, care conduc la un randament crescut al aplicării: Produsele din gama Wuxal conțin agenți de chelatare: prin chelatare, sporește calitatea soluției de tratare, nutrienții fiind disponibili plantelor.  Agenții anti-evaporare împiedică picăturile fine să se evapore, umectanții determină reactivarea depozitului rezidual uscat, utilizând umiditatea oferită de rouă și precipitații, regulatorii de pH (agenții de tamponare) aduc valoarea pH-ului la un nivel optim pentru absorbția nutrienților și acțiunea pesticidelor.

Compatibilitatea ridicată cu celelalte produse din amestecul de tratare este dată de materia  primă de înaltă calitate utilizată în formularea produsului. Produsul conține trioxid de sulf (SO₃), provenit din sulfat, caracterizat prin solubilitate totală în apă și disponibilitate maximă pentru plante. În comparație cu sulful elementar, coeficientul de utilizare este mai mare deoarece disponibilitatea SO₃ pentru plante nu depinde de temperatură, umiditate, perioadă de descompunere. De asemenea, SO₃ nu are dezavantajul acidifierii solului.

Doza recomandată la rapiță: 3 – 5 l/ha.

Wuxal® Sulphur, indispensabil și culturilor de cereale

Trebuie să acordăm atenție sulfului și la culturile de cereale deoarece acest element crește cantitatea de proteine și este, deci, esențial pentru obținerea unor producții de calitate. Anumite condiții, cum ar fi ploile abundente din primăvară, pot împiedica aprovizionarea corectă cu elemente nutritive, adică și cu sulf. Subliniem încă o dată faptul că Wuxal® Sulphur prezintă conținut ridicat de sulf ușor absorbabil, față de produsele concurente, care conțin sulf elementar, dificil de preluat de către plante.

Pentru mai multe informații privind fertilizarea foliară, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.