fbpx

WUXAL® K40. Savoarea unei recolte de bună calitate

Ne-am propus să răspundem uneia dintre întrebările des întâlnite în rândul legumicultorilor: ce trebuie făcut atunci când dorim să obținem fructe și legume de mai bună calitate, pe care să le putem vinde cu un preț mai mare?

Recomandări pentru producătorii gustului bun

Ce înseamnă „calitate” în materie de legume și fructe? Câțiva parametri sunt relevanți în această privință:

 • aspect atractiv: dimensiuni sporite, mărime uniformă, culoare plăcută, fără lovituri sau semne de boală
 • calități organoleptice: aromă, dulceață plăcute, nealterate

Savoarea pe care o căutăm este determinată și de cantitatea de zaharuri pe care o conțin fructele și legumele. Se știe că acumularea unei cantități mai mari de zaharuri va determina creierul să eticheteze gustul ca fiind mai plăcut.

 • valoare nutritivă: conținut ridicat de proteine și vitamina C
 • rezistență la depozitare, generată de vigoarea și sănătatea recoltei.

S-a constatat că există o legătură între sinteza zaharurilor, proteinelor și a vitaminei C, pe de o parte, și aprovizionarea bună cu potasiu, pe de alta. De aceea, o sursă de potasiu într-o formă ușor de asimilat, cum este WUXAL® K40 este de ajutor pentru obținerea unor producții mai mari, cu parametri calitativi foarte buni. Poate și din acest motiv, potasiul a fost numit „elementul calității” deoarece are un rol decisiv în activarea unor enzime implicate în producția de proteine și zaharuri.

Practica ne-a confirmat importanța pe care o are suplimentarea cantității de potasiu. Astfel, s-a constatat că aplicarea WUXAL® K40

 • este utilă pentru îmbunătățirea calității legumelor și fructelor, dar și a strugurilor.
 • influențează pozitiv mărimea fructelor, conținutul de zaharuri și vitamina C, aroma și culoarea fructelor.
 • crește valoarea BRIX la struguri.

Protecție contra stresului

Aplicarea potasiului nu este o chestiune doar de gust, ci și una de siguranță a recoltei. Insuficienta aprovizionare cu potasiu face ca toleranța la stres să fie scăzută. Aceasta deoarece, dincolo de sinteza proteinelor, zaharurilor și a vitaminei C, potasiul are rolul de a păstra turgescența frunzelor prin menținerea echilibrului hidric în plantă. Atunci când potasiul nu este prezent în cantități suficiente, are loc veștejirea mai rapidă a frunzelor, o rată scăzută de fotosinteză, cu urmări nedorite asupra tuturor proceselor din plantă.

De aceea, carența de potasiu este asociată cu un număr scăzut de fructe și cu o calitate mai slabă a frunzelor, în special în condiții de secetă. Cercetătorii au observat că din cantitatea de potasiu prezentă în plantă, procentajul cel mai mare merge către echilibrarea fiziologică, o cantitate mai redusă fiind necesară pentru procesele biochimice.

Despre deficienta de potasiu la plante

Fertilizantul foliar WUXAL® K40 oferă culturilor, pe lângă potasiu, numeroase microelemente, ce previn și elimină carențele, ajutând legumicultorii să obțină recolte de foarte bună calitate și producții sporite. Acțiunea concertată a nutrienților are drept efect sănătatea și vigoarea plantelor.

WUXAL® K40 prezintă adjuvanții specifici produselor din gama WUXAL, ce oferă numeroase beneficii fermierilor:

 • agenții de chelatare împiedică micronutrienții să reacționeze cu alte substanțe din amestecul de tratare;
 • agenții de tamponare creează condiții pentru buna absorbție a nutrienților, prin aducerea valorii pH-ului cât mai aproape de 7, valoarea optimă;
 • surfactanții conduc la o mai bună acoperire a frunzelor cu subtanțe utile;
 • stickerii cresc aderența picăturilor pe frunze;
 • agenții anti-evaporare împiedică picăturile fine să se evapore înainte de ajunge pe suprafața foliară, fără a fi utilizate de către plante;
 • umectanții ajută la reactivarea depozitului uscat rămas pe frunze cu ajutorul picăturilor de apă provenite de picăturile de ploaie sau rouă;
 • agenții de miscibilitate mențin nutrienții în suspensie o perioadă mai lungă de timp.

Doză WUXAL® K40 la legume: 4-5 l/ha, 3-4 aplicări, pe durata perioadei de vegetație