fbpx

Pomicultura – o primăvară fără stres

Wuxal Ascofol la pomi. Stres diminuat și producții de foarte bună calitate

Din experiența noastră, biostimulatorul Wuxal Ascofol este unul dintre produsele cele mai căutate de către pomicultori, deoarece își găsește foarte bine locul în livezi, mai ales cu aplicare primăvara devreme. De aceea, prin acest articol ne adresăm fermierilor care își doresc producții sigure, cât mai puțin afectate de condițiile meteo, de o calitate cât mai ridicată. Vă oferim câteva indicații de bune practici referitoare la modul cel mai eficient de aplicare al Wuxal Ascofol, pe care sperăm că le veți considera folositoare în activitatea dumneavoastră.

Momentele-cheie de aplicare

  1. Înainte de înflorire la speciile semințoase

Această perioadă este adesea caracterizată prin temperaturi scăzute. Aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Ascofol poate mări rezistența bobocilor și a florilor deschise atunci când se înregistrează temperaturi mai scăzute, ajutând la diminuarea stresului provocat de acești factori climatici.

  1. La înflorire

Unele dintre cele mai importante momente în ciclul de producție al pomilor fructiferi sunt polenizarea florilor și formarea fructelor. Acestea coincid cu o perioadă în care vremea ne joacă de foarte multe ori feste, cu variații foarte mari de temperatură, constând fie în temperaturi scăzute, fie prea ridicate, uneori la intervale scurte de timp. În această periodă, există posibilitatea ca decalajul termic zi-noapte să fie destul de mare – ziua cald, iar noaptea foarte frig. Dacă în această perioadă polenizarea este parțial sau deloc făcută, fructele vor fi diforme sau nu vor exista deloc și nu vor mai avea aspect comercial. De aceea, pomii fructiferi trebuie „ajutați”, iar produsul Wuxal Ascofol, prin conținutul său de alge, aminoacizi, bor și alte microlemente, acționează tocmai în sensul prevenirii eventualelor deficiențe.

  1. După formarea fructelor

Biostimulatorul  Wuxal Ascofol intervine benefic în diviziunea celulară a fructelor. În această fenofază, ne interesează ca fructele să se dezvolte un număr optim de celule, ceea ce le va crește rezistența la factorii climatici potrivnici. Combinația de alge, aminoacizi, microlemente (bor, mangan, zinc) din Wuxal Ascofol favorizează o diviziune celulară foarte bună. Substanțele vor direcționa resursele pomilor în această direcție și atunci elongația la nivel celular va fi mai mică, ceea ce face fructele mai rezistente, tocmai ceea ce ne dorim primăvara devreme.

La speciile sâmburoase, după formarea fructelor, aplicarea duce la o uniformizare a lăstarilor în plantație.

Aplicarea fertilizantului Wuxal Ascofol în funcție de specie

La măr

Wuxal Ascofol se poate aplica înainte de înflorit, pe perioada înfloritului și după înflorit. Sunt necesare minimum două tratamente cu produsul Wuxal Ascofol: conținutul său de alge marine și microlemente ajută la acumularea susbtanțelor nutritive în plantă și, astfel, la formarea unor fructe numeroase și frumoase, cu aspect comercial.

La cais, cireș și prun

Wuxal Asocofol se aplică după înflorit, pentru a asigura o creștere uniformă. Borul din produs este implicat în toate procesele generative ale plantei și duce procesul de fecundare a florilor și a fructelor la un nivel superior.

Dacă avem mai multe specii de pomi în livadă

Perioada de înflorit va fi una foarte mare. De aceea, subliniem faptul că Wuxal Ascofol poate fi aplicat și pe floare deschisă, întrucât nu dăunează florilor sau insectelor utile din livadă.

Folosirea combinată a produselor Wuxal Calcium și Wuxal Ascofol simplifică schema de fertlizare foliară în plantațiile pomicole și maximizează eficiența, ducând la o producție de foarte bună calitate.

  1. Accidente climatice

Oricând survine un accident climatic pe parcursul perioadei de vegetație, putem susține procesul de refacere al pomilor prin aplicarea Wuxal Ascofol în doză 2,5 l/ ha, în unul sau două tratamente în funcție de cât de agresiv este accidentul climatic.

„Dacă aplicăm fungicidul Flowbrix, pe bază de oxiclorură de cupru, care susține cicatrizarea organelor vătămate, este indicat să aplicăm ulterior Wuxal Ascofol, care ajută la regenerare pomilor, stimulând ulterior plantele să dea frunze sau lăstari noi.” (Silviu Dumitru, Key Account Manager Kwizda Agro România)

Wuxal Ascofol – extract din alge marine și microelemente pentru dezvoltare și regenerare rapidă în livezi

Wuxal Ascofol conține o cantitate ridicată de extract de alge marine din specia Ascophyllum nodosum (51 % materie proaspătă).

Extractul de alge este un compus natural, bogat în polizaharide, aminoacizi, vitamine și fitohormoni naturali, care cresc capacitatea de apărare a plantelor și contribuie la păstrarea metabolismului în parametri optimi.

Polizaharidele din Wuxal Ascofol au masa moleculară mică și sunt foarte ușor absorbite de către plante, crescând astfel coeficientul de absorbție a elementelor nutritive în plantă, acționează asupra aparatului fotosintetic, prelungind durata de viață a cloroplastelor și stimulează producerea de fitoregulatori în planta (aceștia au rolul de a întârzia procesul de senescență).

Extractul de alge din Wuxal Ascofol prezintă fitohormoni variați, în cantități ridicate. Aceștia au rolul de a optimiza diverse procese ce au loc în plante:  citochininele stimulează diviziunea celulară și reglează ciclul celular în plante, întârzie senescența frunzelor și stimulează mobilizarea nutrienților înspre frunze, auxinele susțin reducerea stresului oxidativ din celulele plantei și a stresului termic (seceta) și activarea mecanismelor naturale ale plantei responsabile de rezistenta la agenții patogeni, giberelinele susțin fructificarea si reduc riscul ne-fecundării.

Pe lângă acestea, Wuxal Ascofol este bogat în manitol și acid alginic, agenți naturali de chelatare, care deblochează elemente din sol (cum ar fi cupru, fier, mangan, magneziu, calciu), care ar fi altfel indisponibile plantelor.

Dintre aminoacizii conținuți de Wuxal Ascofol amintim betaina – aminoacidul cu cel mai bun rezultat împotriva stresului la plante. Acesta crește rata de fotosinteză deoarece menține activitatea cloroplastelor în condiții de stres. De asemenea, acest biostimulator conține acid glutamic, un compus esențial în sinteza de țesuturi vegetale și a clorofilei. Este implicat în dezvoltarea de meristeme și îmbunătățește capacitatea de reacție a plantelor în situații de stres.

Microelementele conținute de Wuxal Ascofol sunt necesare pentru a îndeplini funcția de cofactori pentru multe enzime catalitice implicate în dezvoltarea sănătoasă a plantelor. De asemenea, microelementele sunt utilizate de plante pentru a obține o rată respiratorie maximă, astfel planta dezvoltându-se la capacitate maximă.

Combinația naturală dintre microelementele și extractul din alge marine conținute de Wuxal Ascofol este benefică pentru pomi, conducând la dezvoltarea optimă a fructelor și la obținerea unor recolte de foarte bună calitate.

Începând cu acest an, pe lângă adjuvanții specifici (agenții de chelatare, anti-evaporare, umectanții, regulatorii de pH, surfactanții si stickerii), Wuxal Ascofol prezintă o formulare îmbunătățită cu tehnologia Xtra Uptake.

Wuxal - tehnologia xtra uptake