fbpx

Viermii sârmă? O problemă rezolvată

Problema viermilor sârmă ne-a fost semnalată în repetate rânduri de către fermierii cultivatori de cartof și de către legumicultorii parteneri, deoarece atacul acestora are efecte devastatoare asupra calității și cantității recoltei comercializate la final de sezon. Distrugerea acesteia poate atinge proporții considerabile (40-50%) și, ca urmare, se va solda cu un impact negativ în veniturile obținute din fructificarea producției. De aceea, vă prezentăm beneficiile noului COLUMBO® 0.8 MG*, singurul insecticid granulat de sol pe bază de cypermethrin, omologat pentru controlul eficient al viermilor sârmă în cultura de cartof și legume.

 *Produsul este omologat și la culturile de câmp (porumb, rapiță, floarea-soarelui, sorg) pentru controlul eficient al viermilor sârmă, însă vom aborda acest capitol într-un articol următor.

Cypermethrin elimină viermele sârmă din cultură

Noul COLUMBO® 0.8 MG se prezintă sub formă de granule de sol, care, îngropate în patul germinativ, instituie o barieră de protecție în jurul tuberculului, seminței sau răsadului, protejându-le de atacul viermilor sârmă. Substanța activă, cypermethrin, face parte din grupa chimică a piretroizilor de sinteză și se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra axonilor din sistemul nervos periferic si central al insectelor, interacționând cu canalele de sodiu și cauzând hiperactivitate și paralizie.

COLUMBO® 0.8 MG: acțiune strict localizată, beneficiu pentru fermier.

Substanța activă cypermethrin nu prezintă niciun efect de vapori ­și nu este solubilă în apă, astfel încât granulele de COLUMBO® 0.8 MG sunt active doar acolo unde sunt plasate ș­i nu se deplasează, datorită densității mari, date de suportul de carbonat de calciu. Această calitate îi conferă produsului un efect rezidual activ foarte bun după aplicare, cu o fereastră de acțiune de peste 3 luni, care se concretizează într-un beneficiu pe termen lung pentru fermierul cultivator.

Gradul de eficacitate al tratamentului cu COLUMBO® 0.8 MG se menține la 70,3%, chiar și după 110 zile de la aplicare
Exemplu grafic: Cultura de cartof are o perioadă de vegetație de 90-130 zile. Gradul de eficacitate al tratamentului cu COLUMBO® 0.8 MG se menține la 70,3%, chiar și după 110 zile de la aplicare.

Viermele sârmă – de ce un dăunător de temut?

Așa cum îl cunoaște toată lumea, viermele sârmă (Agriotes spp.) este larva gândacului pocnitor, o specie polifagă de insecte, al cărui atac asupra culturilor se manifestă agresiv în perioada stadiului larvar, care durează în jur de 4 ani. Mobilitatea acestora este foarte mare, putându-se deplasa în sol pe orizontală și pe verticală (la peste 50 cm adâncime!), în căutarea condițiilor propice de temperatură, umiditate și hrană. Atacul agresiv se manifestă primăvara și toamna devreme, când temperatura solului este între 16-26°C.

Distrugerile cauzate de viermele sârmă în cultura de cartof sau legume pot ajunge la 40-50% din recolta cantitativă și calitativă. Atacă preponderent tuberculi sau legume rădăcinoase și cu bulbi, în care sapă galerii și cariază cavitatea din jurul acestora, făcând, practic, ca producția să fie imposibil de comercializat. Nu sunt exceptate de la atac nici legumele din spațiile protejate, la care rod rădăcina răsadului până la colet sau chiar sămânța în stadiul germinativ, determinând distrugerea completă a viitoarei plante.

COLUMBO® 0.8 MG – pentru cartofi și legume impecabile

Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului sau legumelor favorizează dezvoltarea acestui dăunător chiar și până la 1-5 larve / mp, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare, semănat sau imediat după efectuarea acestor lucrări.

Cultură de cartof din județul Brașov, tratată cu COLUMBO® 0.8 MG
Cultură de cartof din județul Brașov, tratată cu COLUMBO® 0.8 MG

De exemplu, în momentul germinării, semințele eliberează gaze (CO2), pe care viermele sârmă le va utiliza ca și reper în găsirea hranei. Atacul este agresiv și se manifestă în vetre. De exemplu, în spațiile protejate, unde se practică tehnologia intensivă, solul prezintă un pH acid și umiditate ridicată, datorită conținutului mare de materie organică, ceea ce crează condiții foarte favorabile pentru dezvoltarea stadiilor larvare ale viermelui sârmă. În fiecare dintre aceste situații eficacitatea COLUMBO® 0.8 MG este evidentă, datorită acțiunii de contact și insolubilității substanței active.

Testarea gradului de atac al viermilor sârmă la culturile tratate cu COLUMBO® 0.8 MG - Jud Brașov

Doza recomandată pentru un tratament eficient cu COLUMBO® 0.8 MG este:

  • 12 kg/ha pentru morcovi, legume rădăcinoase sau cu bulbi, sfeclă roșie, vărzoase, pepeni, castraveți, dovleci, dovlecei, etc.
  • 24 kg/ ha pentru cartof.

Schema de aplicare

Schema de aplicare pentru COLUMBO® 0.8 MG