fbpx

Intervenții utile la răsaduri. Tehnologie pentru un start bun la culturile de legume

În ultimul timp, suntem asediați din toate părțile cu sfaturi despre necesitatea consumului de legume și fructe, atât de benefic pentru starea noastră de bine. Leguma a devenit vedeta meselor, depășind bariera de simplu însoțitor al unui fel principal. Cu alte cuvinte, culturile de legume sunt importante atât pentru fermieri, cât și pentru întreaga societate, de reușita acestora depinzând bunăstarea noastră, a tuturor. Dar, solicitările și pericolele la care culturile sunt expuse sunt pe măsură! De aceea, venim în sprijinul legumicultorilor români cu soluții menite să îi ghideze de la etapa de răsad până la recoltare, astfel încât produsele lor să ocupe mereu un loc de cinste pe masa noastră.

Într-un articol anterior, am vorbit despre produsele Wuxal destinate agriculturii ecologice, iar astăzi continuăm cu un articol dedicat răsadurilor și produselor necesare în această fază decisivă pentru rezultate bune și profitabilitate. Sperăm să fie o lectură utilă și vă stăm la dispoziție pentru recomandări personalizate.

Schema tehnologică de tratament la răsaduri de legume

Pregătirea răsadurilor pentru o cultură reușită

La plantare, răsadurile trebuie să fie viguroase și sănătoase, așadar pe toată durata producerii răsadurilor, trebuie să se asigure toți parametrii optimi pentru o bună dezvoltare, respectiv un bun control al microclimatului, adică al temperaturii, umidității și ventilației. De asemenea, sunt necesare măsuri generale de igienă, administrarea de tratamente periodice, cu fungicide și insecticide și o fertilizare corespunzătoare cu substanțe nutritive.

Semănat

La semănat este necesar să aveți în vedere două aspecte:

  • crearea unui mediu defavorabil pentru apariția bolilor;
  • susținerea cu substanțe utile, care să dea plăntuțelor un „imbold” pentru dezvoltare.

De aceea, în această etapă vă recomandă combinația dintre biofungicidul T34Biocontrol ̸ Trifender Pro® și biostimulatorul Alga600®.

Biofungicidul T34Biocontrol / Trifender Pro® conține ciuperca Trichoderma asperellum – asigură formarea unui sistem radicular puternic și sănătos, ceea ce determină o mai bună aprovizionare a plantelor cu apă și elemente nutritive. Formează rapid o barieră fizică la suprafața sistemului radicular, nerămânând loc și pentru patogeni. Trichoderma asperellum se hrănește cu exudatul rădăcinilor consumând astfel hrana patogenilor și eliberând enzime ce distrug ciupercile patogene. Aplicat în sol/ turbă, elimină pericolul aparitiei unor boli precum Pythium spp., Fusarium oxysporum.

Trichoderma se dezvoltă pe rădăcinile oricărui tip de plantă, pe orice tip de sol sau substrat.

Biostimulatorul Alga600® este un produs pe bază de alge marine ce prezintă un conținut mare de hormoni naturali si aminoacizi. Aceste substanțe stimulează creșterea plantelor și susțin echilibrul fiziologic al acestora și cresc toleranța la stresul biotic și abiotic. De asemenea, conține polizaharide care formează structuri micelare ce rețin apa și nutrienții și îmbunătățesc echilibrul microbiologic din sol. Alga600® controlează creșterea si ajută la dezvoltarea unui sistem radicular puternic al răsadurilor.

Primele frunzulițe adevărate și dezvoltarea răsadurilor

Din momentul în care plăntuțele au format primele frunzulițe adevărate , trebuie să susțineți intens dezvoltarea răsadurilor, păstrând atenția și asupra menținerii stării de sănătate. De aceea, vă recomandăm să continuați aplicarea T34Biocontrol/ Trifender Pro®, împreună cu Alga600® pe toata perioada de dezvoltare a răsadului, dar si in momentul transplantării.

Răsaduri de tomate - primele frunzulițe adevărate

De asemenea, vă recomandăm utilizarea fertilizantului foliar lichid Wuxal® Aminoplant. Acest produs determină dezvoltarea optimă a rădăcinilor, fapt ce va asigura obtinerea unor rasaduri viguroase in momentul. Acest biostimulator natural lichid NPK de origine vegetală este recomandat și pentru agricultura ecologică.

Wuxal® Aminoplant este bogat în aminoacidul natural Gama Aminobutiric, care stimulează sistemul natural de luptă a plantelor contra patogenilor.  Aplicarea sa îmbunătățește calitatea răsadurilor și crește capacitatea acestora de a trece peste șocul transplantării. Wuxal® Aminoplant are proprietăți excelente de sticker, crescând eficacitatea pesticidelor din amestec. Produsul se poate aplica atât foliar, cât și radicular.

Păziți-vă răsadurile de fungi și insecte!

În această etapă, răsadurile pot deveni o țintă pentru insecte, de aceea, tratamentele trebuie să ofere stimulare pentru dezvoltare, dar și susținere pentru toleranța la stres și protecție repelentă împotriva dăunătorilor.

De aceea, vă propunem două seturi de produse care să vă ajute în această etapă de dezvoltare:

  1. fungicidul Polyram DF® + insecticidul Harpun®
  2. fungicidul Syrex Star® + insecticidul Nexide®

Polyram DF este un fungicid pe bază de metiram 70%, cu acțiune preventivă și efect multi-site, ce împiedică germinarea sporilor. Uneori, condițiile din sere și solarii sunt propice apariției bolilor: umiditatea ridicată, densitatea crescută a plantelor și lipsa ventilației corespunzătoare pot transforma răsadurile în gazde pentru ciuperci. Pentru a preîntâmpina daunele provocate de acestea, vă recomandăm să acționați preventiv, prin aplicarea fungicidului Polyram DF®, ce prezintă un spectru larg de acțiune, printre bolile combătute numărându-se și mana.

Harpun este un insecticid pe bază de piriproxifen 100g/l, destinat combaterii insectelor din culturile de legume și nu numai. Una dintre cele mai importante specii combătute este musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum), care înțeapă frunzele tomatelor și castraveților și extrage seva, perturbând dezvoltarea și deschizând calea spre instalarea bolilor (Fusarium, Alternaria, Penicillium) în zonele afectate, cu urmări negative asupra dezvoltării și productivității. Produsul acționează în toate fazele de dezvoltare ale insectelor, de la faza de ou şi până la faza de adult, acţionând direct (ovicid) sau indirect (prin prevenirea apariției adulților după tratamentul larvelor).

Syrex Star® este un fungicid cu două moduri de acţiune diferite: translaminară şi acropetală, sistemic local. Altfel spus, produsul este absorbit eficient prin frunză, iar apoi transportat în plantă, pe care o protejează în întregime. Syrex Star® combate eficient putregaiul cenuşiu la tomate, dar și Alternaria dauci la morcov. Acest fungicid de nouă generație oferă eficacitate excelentă în combaterea patogenilor, dar, de asemenea, stimulează și dezvoltarea plantelor și crește toleranța la factorii de stres.

Nexide® este un insecticid pe bază de gama cihalotrin 60 g/l, ce acționează asupra sistemului nervos al insectelor. Produsul conduce la perturbarea funcționării neuronilor, urmată de hiperactivitate, paralizie și, în final, moartea insectei. Nexide® are acţiune larvicidă şi ovicidă. Produsul oferă protecție de lungă durată datorită dimensiunilor diferite ale microcapsulelor de substanță activă din componența sa și datorită aderenței crescute.

Călirea răsadurilor

Aducerea plantelor din răsadniță în câmp înseamnă o schimbare foarte mare de condiții de viață pentru plante și un stres semnificativ, căruia nu-i fac față toate plăntuțele. De aceea, pentru a asigura succesul acestei operațiuni, este necesară „călirea răsadurilor”, ce are drept scop creșterea adaptabilității la noile condiții. Pașii pentru „călire”:

  • reducerea treptată a încălzirii
  • aerisirea răsadniței
  • reducerea irigărilor
  • stropirea plăntuțelor cu produse cuprice
Răsaduri de ardei iute - dezvoltare
Pregătirea răsadurilor de ardei iute pentru transplantare

Pentru această operațiune, vă recomandăm să utilizați fungicidul Flowbrix, pe bază de oxiclorură de cupru în suspensie apoasă. Acest produs are acțiune de contact și acționează preventiv și curativ împotriva ciupercilor patogene și a unor bacterii din culturi. Cu alte cuvinte, prin utilizarea Flowbrix aveți certitudinea că preveniți instalarea bolilor și că stopați dezvoltarea patogenilor ce s-ar putea afla deja pe plăntuțe. De asemenea, Flowbrix împiedică alungirea răsadurilor, conducând plăntuțele din faza de vegetativ, în faza de generativ.

Aflați mai multe despre cum să obțineți plante de la transplantare până la recoltare cu fungicidul Flowbrix.

Pentru mai multe informații, vă invităm cu drag să ne contactați.