fbpx

Rapița: de la „ar fi bine să” la „trebuie”

Recomandări utile pentru gestionarea optimă a momentelor tehnologice

Tratatmente "must do" pentru primăvară la rapiță

Timpul trece repede, așa că, în scurt timp, lumea va descoperi brusc că e momentul pentru selfie-uri în rapiță. Adică, în termenii noștri agronomici, mai sunt doar câteva săptămâni până la înflorit. Până acum, rapița se prezintă excelent în cultură peste tot, plantele sunt viguroase și au pornit frumos în vegetație. Dar, ca orice satisfacție, avem și provocări, pe măsură. Pe de o parte bolile și dăunătorii specifici perioadei și situației. Pe de cealaltă, multitudinea de lucrări practice care trebuie făcute în același timp. Așa încât, vă supunem atenție o serie de pași, utili în bunul demers al managementului tehnologiei la rapiță pentru perioada de acum și până la îmbobocit.

Dezvoltarea optimă după perioada rece -> aport de sulf

Știm că primăvara, rapița repornește în vegetație cu un necesar considerabil de azot, la a cărui asimilare corectă are nevoie de sulf pentru metabolizare, astfel încât sistemul radicular și aparatul foliar să cunoască o dezvoltare puternică. Astfel, un beneficiu în tandem îl aduce WUXAL® SULPHUR, care, pe lângă un aport foarte ridicat de sulf, are în compoziție și o concentrație optimă de azot, ambele complet disponibile (100%) pentru absorbția foliară, precum și alte elemente nutritive atât de necesare plantei (B, Cu, Mo, Mn, Fe, Zn, solubile în apă și complet chelatate EDTA).

Aplicat în doză de 3-5 l/ha în timpul dezvoltării tulpinii, îmbunătățește starea de sănătate a plantei. Față de sulful elementar, disponibilitatea acestuia pentru plantă nu depinde de temperatură, umiditate sau perioadă de descompunere, nu acidifiază solul și poate fi aplicat concomitent cu tratamentele fitosanitare.

Combaterea eficientă a patogenilor specifici -> tratamente fungice

Se știe că vremea caldă specifică perioadei imediat următoare, combinată cu o umiditate accentuată favorizează dezvoltarea unor patogeni periculoși la rapiță, cum sunt făinarea, septorioza sau pătarea frunzelor. Riscul provocat de acestea este uscarea plantelor și, ca urmare, diminuarea producției.

Pentru controlul eficient al acestor boli, vă recomandăm un fungicid sistemic pe bază de tebuconazol, AMBROSSIO 500 SC, în doză de 0,25 l/ha. Produsul este absorbit de către părțile vegetative ale plantei în cel mult două ore de la aplicare și acționează prin blocarea formării ergosterolului (substanța prezentă în pereții celulari ai ciupercii, fără de care aceasta nu poate supraviețui) oprind, astfel, evoluția bolii.

Fotografii cu flori de rapiță intacte -> controlul dăunătorilor

Nexide - Tratament la rapiță împotriva gândacului lucios

Luna aprilie aduce o vreme propice pentru apariția gândacului lucios (Meligethes aeneus), care iese din hibernare cu un apetit considerabil pentru bobocii proaspăt formați, pe care îi perforează și îi colonizează atât pentru depunerea de ouă, cât și pentru hrană. Atât insecta, cât și larva se hrănesc cu organele florale, limitând capacitatea plantei de a produce silicve și astfel, blocând potențialul de producție.

Pe bază de gama – cihalotrin, insecticidul NEXIDE® 60 CS se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, cu acțiune de contact și de ingestie, care acționează la suprafața plantei. Recomandat a fi aplicat înainte de înflorire, acționează asupra sistemului nervos al insectei atât în stadiul de adult, cât și cel larvar sau de ou, conducând la hiperactivitate, paralizie și, în final, la suprimarea totală a dăunătorului. Insecta nu se mai poate hrăni aproape imediat după ce intră în contact cu produsul. Datorită formulării moderne, microcapsulele, cu dimensiuni variate, aderă puternic la suprafața plantei, fiind rezistente la spălare, active la temperaturi mai ridicate și cu efect de durată. Doza indicată este 0,1 l/ha.

Antistres pentru rapiță, echilibru pentru sol -> aport de ingrediente utile

O cultură exemplară de rapiță are nevoie de un impuls energetic, cu rol de a-i stimula activitatea radiculară, a-i maximiza aportul de nutrienți și a-i conferi rezistență crescută la stres biotic și abiotic. Iar dacă produsul aplicat este și pe bază de ingrediente organice, aportul implicit la protejarea mediului este un factor benefic în plus. AMALGEROL ESSENCE® este un biostimulator 100% biodegradabil, organic și liber de organisme modificate genetic, care potențează efectul tratamentelor sanitare și diminuează efectul acestora asupra plantelor de cultură. Oferă un cumul de „vitamine” culturii de rapiță, datorită conținutului bogat în carbon organic, fitohormoni, aminoacizi, extract de ierburi alpine, antioxidanți, azot și potasiu de natură organică.

Aplicat la cultura de rapiță în doză de 2-3 l/ha, AMALGEROL ESSENCE® activează viața microbiană din sol, ajutând la descompunerea resturilor vegetale și îmbunătățind retenția apei în sol. În plus, susține și întărește sistemul imunitar al plantelor și repară țesutul afectat de grindină.

Pentru mai multe recomandări privind produsele prezentate și soluții tehnologice la cultura de rapiță (dar și la alte culturi), vă recomandăm să contactați reprezentanții Kwizda Agro Romania.