fbpx

Ortus® 5 SC. Dăunător pentru acarieni

Perioadele călduroase și uscate sunt extrem de prielnice pentru apariția acarienilor în culturile de legume. Cea mai cunoscută specie, prin pagube, rămâne acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), ce atacă mai ales culturile de tomate, vinete, castraveți și ardei, din spațiile protejate. Frunzele uscate sunt excelente zone de găzduire pentru acarieni, ca și praful din zonele laterale ale serelor și solariilor.

Cum descoperim acarienii?

Pentru a-i combate, trebuie să recunoaștem întâi semnele atacurilor. Primul semnal de alarmă este decolorarea frunzelor, mai ales a celor mature. Desigur, această situație poate fi provocată de anumite carențe sau de boli fungice, de aceea, trebuie să ne asigurăm care este cauza, înainte de efectuarea tratamentelor fito-sanitare.

 

În acest moment, putem face testul foii de hârtie, adică scuturăm frunzele pe o foaie albă și vom observa acolo acarienii, ca niște mici pete ce se mișcă, eventual folosind o lupă. De asemenea, la o privire mai atentă, vom observa că vârfurile frunzelor sunt înțepate, iar pe partea inferioară a frunzelor apar pânze ca de păianjen.

La ce ne putem aștepta de la acarieni?

Pe scurt, la diminuarea producției. Acarienii înțeapă frunzele și extrag seva, ceea ce afectează calitatea aparatului foliar și intensitatea procesului de fotosinteză. De aceea, vom observa că plantele își pierd vigoarea, frunzele pot cădea prematur, iar fructele sunt oprite din creștere și au gustul mult atenuat.

Pentru a preveni infestările, putem folosi câteva metode preventive: hidratare și fertilizare potrivite pentru a crește toleranța plantelor. Apa are și efect local deoarece picăturile spală frunzele și diminuează numărul de acarieni. De asemenea, este de dorit să ținem la minimum fertilizarea cu azot deoarece aceasta conduce la creșterea numărului de acarieni. Pe de altă parte, este necesar să îndepărtăm buruienile din jurul serelor, deoarece acestea pot fi gazde (chiar și peste iarnă). Limitarea numărului de treceri este utilă, pentru că se evită răspândirea ouălor.

Ce metodă folosim pentru a combate eficient acești dăunători?

Pentru a combate acarienii, vă recomandăm acaricidul Ortus 5 SC, pe bază de fenpiroximat 50 g/l. Acest produs este eficient deoarece acționează împotriva acarienilor în toate fazele de dezvoltare (ou, larvă, adult), limitând și pagubele produse de larve, precum și apariția unor noi generații.

Efect rapid

Ortus 5 SC este produsul ideal pentru cine vrea să scape de problemă imediat. Acest acaricid se remarcă prin acțiunea șoc, efectul său fiind vizibil imediat și are acțiune de lungă durată.

Momentul optim de aplicare

Ortus 5 SC acționează foarte eficient atunci când se constată o creștere a populației de acarieni și trebuie utilizat pentru aplicări preventive. Perioada de persistența este avantajoasă (de până la 21-28 de zile), de aceea produsul este potrivit pentru tratamente, chiar dacă încă nu ați descoperit prezența acarienilor.

Pentru a vă bucura de efectele sale, este important să aplicați produsul cu multă atenție, iar planta trebuie să fie acoperită în totalitate. Aceasta deoarece acarienii pot fi găsiți în partea inferioară a frunzelor, iar produsul are acțiune de contact, nu are acțiune sistemică și nu emite vapori. Cu alte cuvinte, Ortus 5 SC trebuie să fie aplicat cât mai aproape de locul unde se află dăunătorii. Pentru o bună aderență și persistență îndelungată, vă recomandăm să-l folosiți împreună cu surfactanți și adjuvanți, cum este Designerâ.

Doză: 0,1 % (1 l p.c./ha), 7 zile pauză