fbpx

Nexide 60 CS. Curățenia de primăvară a insectelor din cereale

Nexide 60 CS combate gândacul bălos și ploșnița cerealelor

Culturile de cereale au de înfruntat o primăvară capricioasă, iar în curând vor reapărea insectele, care se vor instala mai ușor dacă plantele au avut de înfruntat stres termic. De aceea, ne-am propus să vă reamintim din timp că aveți un ajutor de încredere în insecticidul NEXIDE 60 CS. Acest produs are un spectru larg de control, ce cuprinde insecte cu aparat bucal adaptat pentru supt și masticat, dintre care amintim doar două specii: Eurygaster integriceps (ploșnița cerealelor) și Lema melanopa (gândacul bălos).

Portret de inamic

Eurygaster integriceps (ploșnița cerealelor)

Ploșnița cerealelor - Nexide CS

Factorii care favorizează dezvoltarea adulților sunt temperaturile crescute, precipitațiile reduse și vântul de intensitate scăzută. Dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, atunci vom sesiza un efectiv numeric sporit de Eurygaster integriceps, începând din perioada în care temperatura medie zilnică va fi de 10°C – 15°C. Perioada de dăunare este mai-iunie: larvele se hrănesc cu boabele în stadiul de lapte, iar adulții se hrănesc cu boabele în faza de coacere, provocând importante pagube.

Lema melanopa (gândacul bălos)

Gândacul bălos - Nexide CS

Apare primăvara, când temperatura medie ajunge la 9-10⁰ C. Adulții rod frunzele plantelor tinere, iar atacurile pot fi recunoscute după dungile paralele cu nervurile. Larvele atacă epiderma superioară și parenchimul frunzelor, iar atacurile au tot aspect de dungi longitudinale. Atacul se produce în vetre, fiind vizate în special culturile de ovăz și orzul, dar acest gândac afectează și celelalte graminee.

NEXIDE 60 CS, alături de fermier în confruntarea cu dăunătorii

Insecticidul NEXIDE 60 CS, pe bază de gama-cihalotrin 60 g/l, acționează rapid, prin contact și ingestie, cu efect larvicid și ovocid. Această substanță din grupa piretroizilor de sinteză afectează sistemul nervos al insectelor, perturbă funcționarea neuronilor, conducând la hiperactivitate, paralizie şi, în final, la moartea insectei. Produsul prezintă o excelentă distribuire la suprafaţa frunzei și poate fi aplicat cu succes în perioadele călduroase: datorită fotostabilității excelente își păstrează eficiența la temperaturi ridicate.

Produsul are o formulare microîncapsulată (CS), ceea ce face ca substanța activă să fie eliberată lent, produsul având efect mai îndelungat comparativ cu insecticidele formulate SC (suspensie concentrată) sau EC (emulsie concentrată).  Microcapsulele din Nexide 60 CS aderă puternic la suprafața plantei, conferind o rezistență mai bună la spălare și asigură o protecție de durată împotriva dăunătorilor și rezistență la temperaturi mai ridicate, de 25-26⁰ C. Dimensiunile diferite ale microcapsulelor asigură difuzia bună a substanței active.

Nexide 60 CS necesită o doza redusă/ha, care trebuie personalizată în funcție de cultură și dăunătorul țintă.

Controlul asigurat durează între 7 şi 14 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi de tipul de dăunător combătut.

Cantitatea de apă pentru soluţia de tratat variază între 200 – 400 l şi 1000 – 1500 l, în funcţie de cultură şi de faza de dezvoltare.

Vă recomandăm să evitați aplicarea produsului în perioada de înflorire și să efectuați a cel mult trei tratamente pe sezon cu piretroizi pentru a evita apariția rezistenței.

DESIGNER, adjuvant pentru eficiența aplicării:

Adjuvantul Designer

  • maximizează retenția soluției de tratat cu până la 5-7 zile, comparativ cu alte produse aplicate fără adjuvant, unde această perioadă este de doar 2-3 zile
  • crește rezistența la spălare în cazul unor precipitații de până la 10 mm, comparativ cu aplicarea unui insecticid fără adjuvant
  • mărește gradul de acoperire al frunzelor, de până la 8 ori
  • crește eficacitatea produsului cu până la 10%

Pentru mai multe informații privind tratamentele la cereale, vă recomandăm să contactați Reprezentanții Kwizda Agro Romania.