fbpx

Musculița albă la tine în seră? NU, în niciun caz.

Musculița albă a serelor - Harpun

Legumele românești prind din ce în ce mai mult teren, iar alegerea acestora a devenit, în ultimul timp, o practică dezirabilă în supermarketuri. Dar misiunea legumicultorilor de a obține legume frumoase, gustoase și sănătoase este îngreunată de factori diverși, printre care unul dintre cei mai importanți este reprezentat de insectele dăunătoare. În topul adversarilor se află musculița albă a serelor (Trialeurodes vaporariorum), care afectează dezvoltarea legumelor (le diminuează cantitatea de elemente nutritive și le îmbolnăvesc) și poate conduce chiar și la moartea acestora. Venim în sprijinul fermierilor cu un produs eficient și ușor de aplicat, insecticidul Harpun, pe bază de piriproxifen 100 g/l.

Pe cine vrem să învingem?

Musculița albă a serelor (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre dăunătorii polifagi cei mai periculoși ai legumelor din sere și solarii, deoarece acțiunea lor poate avea ca rezultat distrugerea completă a culturii. Chiar dacă are un ciclu de viață foarte scurt, populația se înmulțește și se dezvoltă foarte rapid, având mai multe generații pe an, în special în zonele cu temperaturi ridicate sau în anii foarte călduroși.

Adulții și nimfele de Trialeurodes vaporariorum afectează un spectru foarte larg de legume, atacând plantele acestora în trei 3 moduri, respectiv:

  1. extrag seva plantei și o privează de nutrienți, ceea ce poate duce chiar și la moartea plantelor.
  2. acoperă plantele cu secreții dulci, cu aspect de miere, afectând fotosinteza și favorizând instalarea fungilor.
  3. creează teren prielnic pentru infectarea plantelor cu virusuri.

Harpun, un combatant cu eficiență dovedită sezon după sezon

Experiența noastră și a fermierilor a arătat că Harpun are acțiune drastică împotriva insectelor la legume, cu efect puternic contra musculiței albe. Acest produs cu acțiune de contact și translaminară este destinat combaterii insectelor în timpul metamorfozei de la faza de ou și până la faza de adult. Produsul imită hormonul juvenil, perturbă metamorfoza și previne dezvoltarea larvelor pană la stadiul de adult. Administrat din momentul depunerii pontei și pană la stadiul de larvă, previne embriogeneza ouălor insectei, cauzează sterilitate la adulți.

Frunză de plantă infestată cu musculițe albe de seră

Beneficiile insectidului Harpun:

HARPUN® EC, cu un conținut de substanță activă piriproxifen (100 g/l) face parte din grupa DIFLUBENZURON (împiedică larva să ajungă adult) și aparține grupului regulatorilor de creștere pentru insectele cu acțiune hormonală. Fiind un juvenoid sintetic, titrarea de hormon juvenil este în creştere în timpul embriogenezei, ceea ce duce la schimbări degenerative şi larva moare înainte de incubație. Caracteristicile excelente de combatare recomandă insecticidul Harpun ca pe o verigă tehnologică sigură și eficientă la cultura de legume:

  • Este un insecticid foarte eficient în combaterea musculiței albe de seră.
  • Combate insectele în timpul metamorfozei de la faza de ou și până la faza de adult.
  • Este un insecticid indicat în programele de combatere integrată a dăunătorilor, cu un timp de pauză scurt și cu un profil ecotoxicologic excelent.
  • Nu are efect asupra acarienilor prădători și prezintă o toxicitate scăzută asupra albinelor și a altor polenizatori.
  • Prin acțiunea sa protejează organismele folositoare.

Doza recomandată la legume este de 75 ml/100ml/ 100l apă

Mod de utilizare

Se aplică foliar, de 2 ori pe sezon, de la apariția inflorescenței și până la coacere. Intervalul între aplicări este 10-14 zile. Timpul de pauză recomandat este de 3 zile. Pentru un bun management al rezistenței, se recomandă utilizarea HARPUN® în combinație și/sau rotație cu alte insecticide IPM sau IRM: ORTUS® SC, NEXIDE® CS.

Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.