fbpx

Multiplu de boli, o singură rezolvare: tratamentele sămânță Difend® și Difend Extra®

Tot mai mult, fermierii apreciază utilizarea tratamentului sămânță pe bază de fungicide la cereale, deoarece reprezintă o măsură de siguranță sporită pentru culturi, oferind protecție timpurie contra bolilor cu transmitere prin semințe și prin sol. Pentru că, la păioase, atacurile au loc adesea încă de la germinare, este necesar un tratament sămânță adecvat, cum este cel cu Difend® și Difend Extra®. Fiecare dintre aceste produse prezintă acțiune dublă: 1. sunt absorbite de tinerele plante, ce beneficiază de protecție din interior și 2. creează o zonă de protecție în jurul semințelor.

Cum să înființăm culturi cât mai sănătoase la cerealele păioase

Bolile fungice sunt un factor economic important, specialiștii estimând câ acestea produc pierderi de producție, la nivel mondial, între 20-50%. Mare parte dintre aceasta sunt cu transmitere prin sol sau semințe, de aceea este necesară acțiunea preventivă, timpurie, încă din stadiul de sămânță. Cu cât bolile se manifestă mai rapid în evoluția plantelor, cu atât pierderile sunt mai mari. Apariția acestei patologii este favorizată de umiditatea ridicată, situație cu care ne confruntăm și în acest an, dar și de monocultură. S-a constatat că mijlocul cel mai bun de a combate aceste boli este utilizarea tratamentelor sămânță, cum sunt Difend® și Difend Extra®.

Pericolele pe care le evităm prin utilizarea Difend® și Difend Extra® la semințele de cereale

Fuzarioza diminuează producția și valoarea comercială a recoltei. Boala se poate manifesta de la răsărire, când apare fuzarioza rădăcinilor, până la înspicare, mai ales în condiții de precipitații. Infestarea cu Fusarium se face prin sămânță, dar și prin sporii rămași pe teren, dacă cerealele au reprezentat cultura premergătoare (monocultură). Această infecție conduce la apariția micotoxinelor, substanțe periculoase pentru plante deoarece fac să încetinească dezvoltarea, determină transformări în producerea proteinelor și cloroză. Totodată, micotoxinele sunt foarte periculoase pentru oameni și animale.

Fuzarioza la grâu
Fuzarioza spicelor

Septorioza se manifestă prin pete galbene, roșiatice și maronii pe frunze. Apărută la tinerele plante, determină moartea timpurie a frunzelor, afectând puternic dezvoltarea culturii și reducând, astfel, productivitatea. Spicele obținute sunt adesea șiștave, cu boabe mici, având indici de panificație slabi. Infecțiile în masă sunt favorizate de perioadele ploioase îndelungate, iar rafalele de vânt ajută ciuperca, prin împrăștierea sporilor acesteia pe distanțe mari. În cazul monoculturii, dacă lucrările solului nu sunt efectuate corespunzător, sporii ciupercii pot rezista cu ușurință, trecând peste iarnă prinși de resturile vegetale ramase. Iată de ce, semințele tratate sunt protejate în fața acestui patogen.

Septorioza cerealelor
Septorioza cerealelor

Mălura se recunoaște după atacul în vetre, unde se observă plante cu o culoare modificată, verde-albăstrui. Urmarea atacului este subdezvoltarea plantelor, în cazul mălurii pitice, spicele infestate nu pot fi recoltate mecanizat. Boabele se umplu cu o pulbere conținând spori și au un miros neplăcut. La treierat, boabele bolnare se desfac, iar sporii ciupercii se împrăștie pe sol, unde rezistă până la următorul sezon. Infestarea are loc toamna, la germinare, deoarece sporii ciupercii se atașează semințelor, declanșând boala, motiv pentru care se recomandă tratamentul antifungic al seminței înainte de semănat.

Mălura
Mălura

Helmintosporioza se poate manifesta de la răsărire, la nivelul frunzelor, sub forma unor pete de culoare mai deschisă. În faza de împăiere, se ajunge la ruperea în fâșii a frunzelor și la uscarea acestora. Astfel, plantele sunt private de nutriția corespunzătoare, cu diminuarea productivității până la 50%. Agricultura intensivă favorizează transmiterea bolii prin resturile vegetale, în lipsa unui tratament al seminței adecvat.

Helmintosporioza
Helmintosporioza

Tăciunele zburător al grâului și orzului se manifestă vizibil abia la înspicare, când spicele bolnave sunt colorate în brun închis sau negru, iar, în locul organelor distruse, apare o pulbere neagră, prăfoasă. Ciuperca se transmite cu ajutorul vântului, care transportă sporii de la spicele bolnave către cele sănătoase. Tratamentul semințelor este esențial, deoarece boala poate rezista în cariopse (boabe) mai mulți ani, pe durata cărora nu își pierde potențialul de infecție. Sămânța infectată care germinează transmite mai departe boala către noile plăntuțe și, astfel, cultura este compromisă.

Tăciunele zburător al grâului și orzului
Tăciunele zburător al grâului și orzului

Sănătatea culturii de cereale începe cu un tratament sămânță adecvat

Tratamentele sămânță Difend® și Difend Extra® prezintă o aderență foarte bună pe semințe, fapt ce conferă protecție eficientă contra bolilor cu transmitere prin semințe și sol. Dozele recomandate sunt de 2 litri produs pentru o tonă de semințe, amestecate cu 8 – 12 litri apă/tona de semințe, cantitatea calculându-se în funcție de masa a o mie de boabe (MMB).