fbpx

Limocide®. Bodyguard ecologic contra tripșilor

Tripșii sunt un nume generic pentru mai multe tipuri de dăunători din ordinul Thysanoptera, familia Thriptidae, care tind să devină tot mai răspândiți, mai ales în condițiile vremii călduroase. În cazul culturilor de legume, relevanți din punct de vedere economic sunt tripsul tutunului (Thrips tabaci) și tripsul californian (Frankliniella occidentalis), ce produc pagube însemnate.

Ce sunt tripșii și de ce sunt periculoși?

Ne vom referi la cele două specii mai frecvente:

Tripsul tutunului este o specie polifagă, iar plantele-țintă sunt legumele cultivate în seră sau pe câmp (vinete, ardei, tomate, ceapă, varză, morcov etc.), dar și pomii (cais, piersic, prun), cartofii și tutunul. Această specie poate prezenta până la 10 generații anual în condiții de seră. Ouăle sunt depuse în țesutul frunzei, florilor, al fructelor. Adulții au o formă alungită, 4 perechi de aripi, sunt galben-maronii, prezintă o dungă longitudinală cu peri. Aceștia înțeapă frunzele, vârfurile de creștere și florile, extrag seva, iar la locul atacului apar pete brune. Drept urmare, dezvoltarea plantelor este mult încetinită. Atacurile la răsaduri pot duce la moartea acestora, cu efecte economice importante.

Tripsul californian prezintă până la 15 generații pe an în condiții de seră. Atacă numeroase specii de plante, printre care legume (tomate, vinete, ardei, castraveți, ceapă), pomi (cais, piersic, prun), căpșuni etc. Recunoaștem adultul după culoarea este roșiatic-maronie. Ouăle sunt adesea întâlnite în zona nervurilor frunzelor, dar și în petale, boboci, vârfuri de creștere. Ca și tripsul tutunului, acest dăunător înțeapă organele și umple înțepătura cu salivă, toxică pentru plante.

Tripșii pot ataca din faza de răsad până la cea de fruct, fapt ce determină scăderi de productivitate foarte însemnate.

Căile de dăunare sunt multiple:

  1. atacă propriu-zis organele plantelor (fructe, frunze, flori), înțepându-le și extrăgând seva. Ca urmare, dezvoltarea plantelor este lentă.
  2. sunt purtători de boli ce afectează grav legumele

Boala petelor de bronz este una dintre cele mai importante boli găzduite de tripși. În stadiul larvar, tripșii preiau boala de la plantele infestate. Ulterior, când se transformă în adulți, fază cu o mobilitate mai ridicată, răspândesc boala la mai multe plante. Boala se manifestă mai întâi la marginile frunzelor și avansează către interior: tripșii înțeapă frunzele, iar în zona respectivă apar pete maronii („de bronz”). În urma acestei boli, sunt afectate frunzele, florile nu mai leagă și bobocii atacați nu mai înfloresc. Desigur, consecințele asupra productivității sunt însemnate.

  1. afectează aspectul comercial prin înțepături și prin ciupercile ce se pot instala în leziuni.

Limocide®, excelent contra tripșilor atât în agricultură ecologică, cât și în cea convențională

Photo Adobe Stock: Atac de tripși la plante
Photo Adobe Stock: Atac de tripși la plante

O parte dintre fermierii români se îndreaptă că agricultură ecologică. Din gama Kwizda Agro Romania pentru agricultură ecologică face parte și Limocide®, un produs all in one, care combină calități foarte bune de insecticid, acaricid și fungicid.

La legume, practica a demonstrat rezultate excelente împotriva tripșilor, dar și împotriva altor dăunători, cum ar fi musculița albă. De asemenea, acționează asupra tuturor insectelor cu exoscheletul moale (lepidoptere, muște, păduchi, acarieni).

Limocide® este un produs pe bază de ulei de portocale foarte concentrat (60 g/l), obținut prin presare la rece, volatil, ce ține la distanță și combate tripșii, limitând pagubele.

Produsul are efect de contact și prezintă un mod de acțiune unic: usucă dăunătorii. Efectul este rapid și poate fi utilizat atât în combaterea infestărilor, cât și în prevenirea acestora.

Acest produs prezintă câteva beneficii speciale:

  • substanța activă este reactivată de ploaie sau chiar de rouă.
  • nu lasă reziduuri.
  • poate fi integrat în programele de management al rezistenței la diverse specii de dăunători.

Limocide® poate fi utilizat cu mult succes și de către fermierii care practică agricultura convențională datorită excelentei sale compatibilități cu toate pesticidele.

Doză: 2-8 l/ ha