fbpx

Kwizda Agro România a prezentat la Zilele Câmpului SCDA Lovrin 2021, o tehnologie inovativă pentru diminuarea stresului și creșterea producției la grâu

Kwzida Agro România a participat la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, ediția a VI-a, 2021, desfășurată pe 26 mai 2021, la Lovrin (județul Timiș), cu un lot experimental de grâu. Lotul a fost tratat cu o schemă tehnologică inovativă de nutriție, care a inclus fertilizanți din gama Wuxal, produsul Azo-speed Amino+ și biostimulatorul Amalgerol Essence. La evenimentul organizat de SCDA Lovrin, devenit deja o tradiție, au fost prezenți cei mai importanți producători și distribuitori din industrie, fiind cultivate 40 de soiuri de grâu, tratate cu 12 tehnologii diferite. Din cauza normelor de securitate COVID-19, evenimentul s-a desfășurat fără public, înregistrarea prezentărilor putând fi vizionată începând cu data de 7 iunie 2021, pe pagina de Facebook a revistei Agrointeligența.

Condițiile climatice mai deosebite din acest an ne-au permis să desfășurăm un experiment interesant, încununat cu succes, pe un lot de grâu al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare LOVRIN (SCDA Lovrin). Ana Vânătoru, product Manager Fertilizanți în cadrul Kwizda Agro România, împreună cu echipa de vânzări din Regiunea 3, formată din Cristi Chiș (Director Regional), Cristi Zerbea, Mădălin Gheorga și Dani Manea (Area Sales Managers), s-au ocupat de conceperea și aplicarea schemei de nutriție pentru lotul experimental.

Echipa Kwizda Agro România la Ziua Câmpului SCDA Lovrin 2021
Echipa Kwizda Agro România la Ziua Câmpului SCDA Lovrin, ediția a VI-a, 2021

Așa cum știm, în Timiș am avut o iarnă bogată în precipitații, urmată de o primăvară ploioasă și mult mai friguroasă decât în mod obișnuit, dar care a asigurat însă o umiditate foarte bună în sol. Referitor la stresul din cultură, am atenuat efectele valurilor repetate de frig / îngheț și am asigurat formarea unor indici de foarte bună calitate și a unor elemente foarte bune de producție prin aplicarea unui biostimulator din portofoliul Kwizda Agro, mai exact Amalgerol Essence și a fertilizanților foliari de ultimă generație Wuxal Sulphur, Wuxal Microplant și Azo-Speed Amino+, care au adus un aport substanțial de aminoacizi, macro și microelemente, fitohormoni și alte substanțe utile solului.

Ana Vânătoru, Product Manager Fertilizanți

În cadrul evenimentului, Ana Vânătoru a explicat rolul fiecărui produs în obținerea unei culturi sănătoase, care are tot potențialul pentru a genera o producție consistentă și calitativă. Vă vom prezenta în ce doze au fost aplicate tratamentele de nutriție, cu ce rol și cu ce efect asupra lotului experimental.

WUXAL® Sulphur

De la sfârșitul înfrățitului și până la începutul alungirii paiului atât rădăcinile, cât și părțile aeriene ale plantei de grâu se dezvoltă puternic, așa încât aportul de sulf este obligatoriu. În lipsa acestuia, plantele își pot încetini sau chiar opri creșterea. Mai mult, la cereale, sulful ajută la creșterea cantității de proteine și la obținerea unor indici de panificație superiori.

De aceea, am aplicat WUXAL® Sulphur 3 l/ha, care, pe lângă sulf, conține azot și microlemente, într-o concentrație foarte ridicată și complet dizolvate, adică într-o formă foarte ușor de utilizat de către plante. În general, sulful este foarte important în „bucătăria internă” a plantei, dar și mai târziu, deoarece ajută la absorbția azotului, la o dezvoltare puternică și la menținerea sănătății culturilor.

WUXAL® Microplant

În aceeași perioadă, plantele au nevoie de micronutrienți, pentru o dezvoltare echilibrată și corectă. De aceea, am venit în completare cu fertilizantul foliar WUXAL® Microplant 1 l/ha, cu un conținut ridicat de micronutrienți chelatați. Chelatarea asigură o absorbție completă a acestora de către plante, eliminând riscul de reacție cu alte substanțe din amestecul de tratare.

Pe lângă adjuvanții specifici tehnologiei Wuxal, WUXAL® Microplant deține și tehnologia Xtra Uptake, ce facilitează utilizarea completă a nutrienților de către plantă și determină folosirea la proporții foarte mari a substanțelor utile aplicate (fertilizanți și pesticide). Aplicarea WUXAL® Microplant previne apariția deficiențelor, îmbunătățește fotosinteza și dezvoltarea culturii.

AMALGEROL ESSENCE®

Aplicarea unui număr mare de tratamente în cultură poate avea drept efect fitotoxicitatea la nivelul solului. Pe de altă parte, ne confruntăm cu probabilitatea grindinei, pe lângă perioadele alternante de frig-cald, care favorizează apariția bolilor. De aceea, ca să atenuăm și să prevenim efectele, am aplicat după apariția celui de-al doilea internod AMALGEROL ESSENCE® în doză de 2 l/ha, un biostimulator 100% biodegradabil, organic, fără organisme modificate genetic.

Produsul conține numeroase substanțe utile benefice atât pentru cultură, cât și pentru sol: aminoacizi, antioxidanți, fitohormoni, alginat, carbon organic, extract de ierburi alpine, dar și macronutrineți (azot și potasiu din surse organice), cu disponibilitate imediată.

Aplicarea acestui produs a condus la o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a capacității plantelor de absorbi nutrienți și apă, ajutând la formarea semințelor și generarea unor producții de foarte bună calitate. Totodată, a avut un rol major în echilibrarea solului și în recuperarea culturii după perioade de stres, a întărit sistemul imunitar al cerealelor și le-a crescut toleranța la patogeni.

Azo-Speed Amino+

În continuare, am completat necesarul de azot, după apariția frunzei stindard, cu 2 forme de uree (uree cu eliberare rapidă și uree formaldehidă, cu eliberare lentă), Mg, S și aminoacizi, prin aplicarea Azo-Speed Amino+, în doză de 10 l/ha. Produsul este foarte performant, deoarece știm că ureea este o sursă excelentă de azot, iar față de formulările clasice, cu uree la sol, ureea foliară este mult mai avantajoasă, pentru că evităm levigarea, prin care se produc pierderi de fertilizant.

Mai mult, ureea formaldehidă are proprietăți adezive, ce îmbunătățesc aderența produsului pe frunză. Ureea din AZO-SPEED Amino+ prezintă o cantitate de biuret minimă, apropiată de zero, ceea ce înseamnă aplicare fără arderea frunzelor.

Pe lângă cele două tipuri de uree, Azo-Speed Amino+ conține magneziu, care stimulează fotosinteza și sulf, care îmbunătățește elementele de producție, completând acțiunea Wuxal Sulphur din stadiile precedente. În plus, aminoacizii din compoziție au susținut recuperarea culturii după perioadele de stres și au determinat o dezvoltare echilibrată și energică.

Ziua Câmpului SCDA Lovrin, un eveniment cu tradiție

Ziua Câmpului SCDA Lovrin Ediția a VI-a, 2021

În cadrul evenimentului dedicat culturilor de grâu și-au mai prezentat soluțiile tehnologice și alți reprezentanți din industria de agribusiness, precum BAYER, Corteva, Fmc, Syngenta, BASF, Timac Agro, Innvigo, Saaten Union, Nufarm, Chemirol Agro, Agricover ș.a.

„O ediție care și anul acesta s-a realizat cu ajutorul partenerilor și prietenilor noștri care au venit cu peste 40 de soiuri de râu plus încă 12 variante de tehnologie care au fost prezentate în câmpul nostru. Vreau să le spunem fermierilor că noi SCDA Lovrin pentru ei existăm, pentru ei cercerăm și vom fi totdeauna alături de ei”.

Nicolae Marinel Horablaga, Director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă LOVRIN (SCDA Lovrin)

Puteți vedea înregistrarea ediției pe Facebook Agrointeligența.

În luna august vor urma evenimente dedicate culturilor de floarea soarelui și de porumb, la care va participa și Kwizda Agro cu soluții inovatoarea pe loturi experimentale.