fbpx

Intervenție în forță la cereale. Planificarea cu succes a lucrărilor tehnologice de la acest moment

Cereale afectate de temperaturile scăzute

Ne-am obișnuit ca fiecare an să fie altfel, cel puțin din punct de vedere agronomic. Temperaturile destul de scăzute și ploile din ultimul timp, chiar dacă au adus un aport substanțial de apă în sol, au întârziat lucrările agricole la cerealele de toamnă, aflate în stadiul de înfrățire și alungire a paiului. O situație care favorizează dezvoltarea agenților patogeni în culturi, astfel încât aplicarea fungicidelor devine o urgență. În același timp, ne temem încă de înghețurile târzii, care încetinesc evoluția în vegetație a plantelor.

Controlul bolilor fungice

Pentru a spori efectul fungicid împotriva bolilor specifice la grâu, orz sau alte păioase, avantajate de primăverile reci sau de cantitățile excesive de azot aplicat, vă recomandăm utilizarea unui complex din două fungicide complementare: AMBROSSIO 500 SC, un fungicid sistemic pe bază de tebuconazol 500 g/l și DIAGONAL®, fungicid cu acțiune sistemică și translaminară, pe bază de azoxistrobin, 250 g/l.

Aplicarea AMBROSSIO 500 SC își manifestă eficiența rapid, substanța activă fiind absorbită în părțile vegetative în cel mult 2 ore de la aplicare, astfel încât și riscul de spălare este mult diminuat. Fungicidul este preluat foliar și distribuit uniform în plantă, inclusiv către vârfurile de creștere. Substanța activă acționează prin blocarea formării ergosterolului, substanța care intră în componența peretelui celular al ciupercilor patogene și astfel, aceste organisme nu se mai pot dezvolta. Tratamentul este recomandat în doză de 0,25-0,5 l/ ha de la începutul înfrățirii (GS21), până după formarea burdufului (GS39).

Cereale afectate de septorioză
Cereale afectate de septorioză

Făinarea, pătarea frunzelor, septorioza, fuzarioza și alte boli foliare pot avea ca efect distrugerea chiar și în proporție de 50% a culturilor, în funcție de agresivitatea atacului și presiunea infecției. De aceea, un al doilea tratament fungicid este, de multe ori, o soluție indispensabilă. Aplicat în același interval (GS21 – GS39) în doză de 1 l/ha, DIAGONAL® controlează un spectru mai larg al bolilor din cultura de cereale de toamnă, având acțiune antisporulantă (inhibă germinația sporilor, oprește producerea acestora și creșterea miceliilor), iar substanța activă își reia activitatea în condiții de umiditate. În plus, produsul prelungește perioada de acumulare a substanțelor nutritive în plantă prin efectul fiziologic de menținere a frunzelor verzi un timp mai îndelungat.

Asigurarea necesarului de nutrienți

Pentru perioade ca cea actuală, cu temperaturi mai joase decât în mod obișnuit, când rădăcinile plantelor tinere nu absorb corespunzător nutrienții din sol, WUXAL® MICROPLANT este o sursă binevenită de micronutrienți în concentrație ridicată, suprachelatați, astfel încât nu interacționează cu alți compuși din substanțele de tratare specifice lucrărilor agricole curente. Datorită formulării de ultimă generație specifică produselor din gama WUXAL®, toți acești micronutrienți (bor, mangan, cupru, fier, zinc, molibden) sunt complet accesibili, pătrund cu ușurință în plantă, sunt foarte rezistenți la spălare, reactivându-se la precipitații sau rouă și, ca urmare, 100% asimilați de către plăntuță pentru o dezvoltare echilibrată, chiar și în condiții de stres. Produsul stimulează fotosinteza și crește cantitatea de proteine din boabe, ducând astfel la sporuri binevenite de producție. Doza recomandată este 1 l/ha, aplicat la înfrățire (GS21 – GS29).

O asociere foarte benefică pentru cultura de cereale este cea dintre WUXAL® Microplant și WUXAL® Sulphur, mai ales după aplicarea la sol a unor fertilizanți pe bază de azot: aprovizionarea bună cu sulf determină dezvoltarea corespunzătoare și creșterea productivității. Sulful creează sinergie cu azotul și influențează puternic evoluția și productivitatea culturilor de cereale: sinergia azot – sulf conduce la creșterea cantității de proteină în bob și preț de vânzare mai bun pentru fermieri.

Spre deosebire de produsele concurente, care conțin sulf elementar, greu de preluat de către plante, fertilizantul foliar Wuxal® Sulphur prezintă un conținut ridicat de sulf ușor absorbabil. Produsul conține cea mai mare concentrație de sulf (dar și azot și microelemente) complet dizolvate. Aceasta face ca nutrienții din Wuxal Sulphur să fie 100% disponibili. Totodată, produsul prezintă o aderență foarte bună, se reactivează la precipitații sau rouă și nu generează reacții chimice cu celelalte substanțe de tratare a culturii. Pe lângă toate aceste avantaje, are și rolul de a spori eficacitatea fertilizanților aplicați pe sol. Doza recomandată este 3 – 5 l/ha, după înfrățire (GS21) până la burduf (GS39).

Pentru recomandări suplimentare privind tehnologiile agricole performante, vă recomandăm să luați legătura cu reprezentanții KWIZDA Agro Romania.