fbpx

FLOSUL® SC. Remediu clasic contra făinării, cu o formulare de top

Știați că fungicidele pe bază de sulf au fost utilizate prima dată într-o grădină? Prima persoană care le-a utilizat a fost un grădinar de la Versailles, care a folosit un compus al sulfului contra făinării. Așa că oamenii de știință au reținut efectele benefice și au căutat noi formulări, care să crească eficiența tratamentelor. Astfel, s-a ajuns la produse pe bază de sulf lichid, care combat făinarea, boală ce atacă un număr foarte mare de culturi. Un produs performant și ecologic, pe bază de sulf lichid, la îndemâna fermierilor români, este FLOSUL® SC, cu utilizare la un spectru foarte larg de culturi, respectiv viță-de-vie, pomi (piersic, măr), pepene, mazăre, cereale, pepeni, dovlecei, salată, căpșune, tomate, ardei sau sfeclă.

Făinarea la legume. O boală, mai mulți patogeni

Deși le grupăm sub o singură denumire, făinare, trebuie să știm că această boală este provocată de mai mulți patogeni, în funcție de specia atacată. Pentru toate acestea, recomandăm fungicidul FLOSUL® SC, care are beneficiul unei formulări foarte avantajoase, ce asigură un impact mai crescut decât al altor produse pe bază de sulf lichid.

Printre patogenii care provoacă făinarea, controlați cu succes de FLOSUL® SC se numără

  • Sphaerotheca fuliginea la castraveți
  • Leveilula taurica la tomate și ardei
  • Erysiphe pisi la mazăre
  • Erysiphe betae la sfeclă

Sphaerotheca fuliginea provoacă făinarea atât la castraveți, cât și la pepeni, afectând atât culturile din spațiile protejate, cât și pe cele din câmp. Boala atacă toate organele aeriene (tulpină, frunze, flori), dar pagubele vin din afectarea aparatului foliar. Recunoaștem boala după miceliul alb, prăfos. Petele albe se unesc, iar țesuturile se usucă în cele din urmă, afectând productivitatea.

Făinarea la castraveți
Făinarea la castraveți

Leveilula taurica atacă ardeii și tomatele, în special pe cele cultivate în spații protejate. Atacă întâi frunzele mature, dar și frunzele tinere vor fi afectate, iar boala se poate extinde și pe fructe. O recunoaștem prin petele deschise la culoare, ce se acoperă cu miceliul prăfos. Dacă boala nu este combătută, se poate ajunge la căderea frunzelor.

Făinarea la roșii
Făinarea la roșii

Erysiphe pisi atacă organele aeriene ale plantelor. Acestea prezintă pete galben-violacee, pe care se dezvoltă un miceliu pâslos, ce va afecta în special frunzele și păstăile. Plantele se dezvoltă mai lent, frunzele cad, iar calitatea producției este afectată, aroma fiind scăzută.

făinarea la mazăre
Făinarea la mazăre

Erysiphe betae atacă sfecla, afectând întâi frunzele mature, prin acoperirea acestora cu un miceliu alb, ce devine cenușiu în timp. Ulterior, boala va apărea și pe frunzele tinere. Atacurile bolii pot apărea începând cu luna iulie. Perioadele uscate sunt deosebit de favorabile pentru apariția făinării deoarece frunzele se veștejesc, fapt ce facilitează instalarea ciupercii.

făinarea la sfecla de zahăr
Făinarea la sfecla de zahăr

Eficiență și aplicare sigură

Împotriva acestor boli există mai multe măsuri de prevenție, ce vizează blocarea surselor de infestare, prin îndepărtarea buruienilor, combaterea dăunătorilor ce le pot răspândi, buna aerisire a plantelor, fertilizarea judicioasă, pentru că plantele luxuriante sunt gazde mai bune pentru ciuperci. Totuși, din ce în ce mai des, apar perioade cu presiune mare de infecție, când aceste măsuri nu sunt suficiente și este esential să aplicăm tratamentele fitosanitare pe bază de fungicide. Iar sulful, mai ales în formulare lichidă, are un efect fungicid excelent deoarece blochează patogenul la nivel celular și îi stopează dezvoltarea.

Menținonăm că beneficiile FLOSUL® SC (cu o concentrație de sulf de 800 g/l) vin din dimensiunea optimă a particulelor de sulf, fapt ce facilitează acțiunea contra ciupercilor dăunătoare. În cazul altor produse pe bază de sulf, aceste particule au o mărime medie de 3,6 microni, pe când cele din fungicidul FLOSUL® SC, ajung la aproximativ 0,8 microni. Rezultă o stabilitate foarte bună a produsului de-a lungul perioadei de depozitare, cu un risc scăzut de sedimentare în partea de jos a rezervorului. În plus, FLOSUL® SC prezintă aderență foarte bună, rezistență la spălare, are vâscozitate scăzută și nu formează spumă.

Un avantaj major al produsului este că, la temperaturi ridicate, FLOSUL® SC nu provoacă arsuri, cum se întâmplă în cazul celorlalte formulări ale sulfului. Această calitate îl recomandă ca tratament optim în sezoanele extrem de călduroase, cum este și acesta. Se poate utiliza chiar și în stadiile de maturitate fiziologică a plantei, în doze variabile în funcție de specie, conform specificațiilor de pe ambalaj.