fbpx

FLOSUL® SC. Sulf pentru protecția și nutriția culturii de cereale

Atacurile fungice la cereale sunt destul de frecvente și depind de caracteristicile solei, de modul de realizare a lucrărilor, precum și de sensibilitatea soiului de cereale folosit în cultură. Astăzi, Kwizda Agro Romania vă prezintă o soluție eficientă de control al bolilor fungice, în special făinarea, și anume  fungicidul FLOSUL® SC, ce are sulful lichid drept substanță activă. Dincolo de capacitatea sa de a preveni instalarea ciupercilor dăunătoare, acesta reprezintă și o sursă nutrițională ce va putea fi valorificată de culturi pentru obținerea unei recolte de foarte bună calitate.

Flosul este un fungicid eficient împotriva făinării
Cultură de grâu afectată de făinare

Sulf lichid la cereale- efect fungicid

Făinarea (Erysiphe graminis) este o boală păgubitoare la cereale, care atacă planta încă de timpuriu. Fungicidul FLOSUL® SC prezintă acțiune de contact, sulful conținut prezentând un puternic efect toxic împotriva patogenilor. Mecanismul fungicid al acestui element mineral nu a fost încă explicat, dar prevalează ipoteza că sulful afectează respirația celulară a fungilor și astfel le blochează răspândirea și daunele. Chiar dacă încă mai așteptăm explicația teoretică, testele din câmp și-au spus cuvântul: la culturile de cereale s-au demonstrat diferențe semnificative în intensitatea atacului bolii între loturile tratate și cele netratate cu sulf lichid. În plus, nu s-au semnalat semne de fitotoxicitate.

Frunză de grâu afectată de făinare

Producție mai mare și de mai bună calitate la cereale păioase

Aplicarea sulfului în cultură prezintă un efect secundar benefic. Pentru că sulful, în afară de caracterul său puternic inhibitor asupra fungilor, funcționează și ca un binevenit supliment nutrițional. Sulful acționează în sinergie cu azotul, crescând absorbția acestui macroelement. După cum știu toți fermierii, absorbția crescută de azot înseamnă culturi bine dezvoltate. În plus, sulful este un microelement foarte important pentru cereale deoarece contribuie la sinteza de proteine inclusiv la nivelul bobului și la obținerea unor producții de foarte bună calitate, cu indici de panificație ridicați. Dimpotrivă, deficiența de sulf conduce la încetinirea dezvoltării sau chiar la stoparea acesteia dacă situația persistă.

În multe proteine, raportul azot: sulf este de 12:1, de aceea, pentru rezultate maxime, recomandăm ca aplicarea de sulf să se facă simultan cu cea de azot. Testele efectuate ne determină să afirmăm cu siguranță faptul că tratamentele cu FLOSUL® SC în culturile de cereale au avut drept efect creșterea producției și a indicilor de calitate.

Un produs contra mai multor boli

În România, FLOSUL® SC este omologat momentan contra făinării la cereale (Erysiphe graminis). Dar, sulful elementar nu stopează doar această boală. Studiile* au demonstrat că aplicarea de sulf elementar este benefică și în combaterea fuzariozei spicelor. Unele teste au evidențiat că aplicarea foliară a sulfului elementar a condus la o reducere a infestării cu Fusarium cu peste 32%. De asemenea, producția a fost cu 13% mai mare în loturile tratate față de cele netratate.

Formulare foarte eficientă

Particulele de sulf din FLOSUL® SC au dimensiunea optimă pentru absorbție. Dacă, la produsele concurente, particulele de sulf au mărimea medie de 3,6 microni, în cazul FLOSUL® SC, acestea măsoară aproximativ 0,8 microni. Drept urmare, se constată o stabilitate foarte bună a produsului de-a lungul perioadei de depozitare, cu un risc scăzut de sedimentare în partea de jos a rezervorului, plus o eficiență crescută a produsului. În plus, FLOSUL® SC prezintă rezistență la spălare, are vâscozitate scăzută și nu formează spumă.

Flosul - formularea cu microparticule

Aplicare

Doza recomandată este 8 l/ha, iar tratamentele se efectuează de la al doilea internod, până la formarea burdufului.

FLOSUL® SC are eficiență dovedită și în controlul făinării la vița-de-vie și la pomi (măr), precum și al anumitor boli fungice la culturile de legume: Sphaerotheca fuliginea la castraveți, Leveilula taurica la tomate și ardei, Erysiphe betae la sfeclă, Erysiphe pisi la mazăre.

*S. Haneklaus, E. Bloem, U. Funder and E. Schnug  – Effect of foliar-applied elemental sulphur on Fusarium infections in barley,  Landbauforschung Völkenrode 3 / 2007 (57):213-217