fbpx

Fungicidul Filan®. Puterea tehnologiei de vârf

Grija este elementul principal pentru o evoluție așa cum trebuie a culturii de rapiță. Fermierii știu că ea poate fi extrem de profitabilă, dar numai dacă este tratată corespunzător. Altfel, se pot trezi oricând cu probleme, printre care, bolile provocate de fungi, ce o pot afecta puternic. Spre exemplu, în cazul infestării cu Sclerotinia, pierderea de producție poate ajunge chiar la 50%. Și, odată ce a atacat, cu greu mai poate fi stăpânită.

Fungicid sistemic, cu mod de acțiune preventiv, curativ și eradicativ, Filan® este o opțiune inteligentă, foarte performantă, cu omologare la culturile de rapiţă şi floarea-soarelui. Astăzi, vom vorbi despre beneficiile aplicării acestui produs la rapiță, unde combate boli periculoase, cum sunt putregaiul, pătarea și frângerea tulpinilor. Deopotrivă, produsul ajută plantele să-și continue dezvoltarea optimă chiar și în condiții de stres.  

Sinergia unor combatanți excelenți

Filan® conține două substanțe active, boscalid și dimoxistrobin, caracterizate printr-o excelentă acțiune fungicidă. Menționăm faptul că, pe lângă protecția contra bolilor și prevenirea pierderilor de recoltă cauzate de acestea, produsul prezintă și efecte fiziologice, ca mod de acțiune secundar, benefice pentru culturi. Aplicarea sa înseamnă culturi mai sănătoase, la care se manifestă, spre exemplu, o tendință de înverzire.

Efectele complementare și susținerea reciprocă ale celor două substanțe active se traduc printr-o excelentă capacitate de protecție a culturilor. Astfel, dezvoltarea plantelor este perturbată într-un grad mai redus de apariția bolilor. De asemenea, Filan® limitează răspândirea acestora și contaminarea ulterioară.

Boscalid este un fungicid cu spectru larg de acțiune, din clasa carboxamidelor. În prezent, este recunoscut ca una dintre cele mai eficiente substanțe disponibile pentru combatarea bolilor fungice. Acesta acționează chiar dacă infestarea s-a produs deja, remarcându-se prin:

  • translocare acropetală: substanța este transportată prin xilem, ascendent, în plantă, protejând-o din interior împotriva bolii;
  • acțiune translaminară: frunza, unul dintre locurile principale de manifestare ale bolii, este protejată prin răspândirea substanței active în interiorul său. Astfel, frunza reușește să-și continue funcțiile și să asigure dezvoltarea plantelor, chiar dacă boala a apărut deja.

Boscalid împiedică germinarea sporilor și formarea tubului germinativ, cu efect preventiv. De asemenea, are și efect curativ, deoarece stopează creșterea miceliului ciupercilor și sporularea.

Filan - Transport acropetal al substanței active boscalid în frunză

A doua substanță activă din Filan®, dimoxistrobin, din grupa strobilurinelor, completează efectul boscalidului, având o acțiune sistemică şi translaminară. Strobilurinele sunt substanțe obținute din ciuperci, în combinație cu alți compuși chimici, ce le micșorează sensibilitatea la efectele soarelui.

Optimizarea mecanismelor fiziologice

Prin modul său de acțiune, Filan® este capabil să prevină, să vindece sau chiar să elimine bolile fungice din cultura de rapiță. Dar beneficiile sale sunt multiple:

  • Reduce stresul cauzat de secetă, temperaturi scăzute, atacuri de insecte etc. Produsul reduce hormonul etilenă, implicat în blocarea diviziunii celulare în perioadele dificile, când se constată o încetinire a creșterii frunzelor tinere.
  • Diminuează riscul dehiscenței premature la culturile de rapiță.
  • În urma utilizării produsului, se constată o umplere mai bună a boabelor și obținerea unor producții mai mari, de o calitate superioară.
  • Prezintă flexibilitate în alegerea momentului de aplicare, de la formarea bobocilor și pe durata înfloritului.

În concluzie, modul în care alegem produsele pentru combaterea bolilor din cultura de rapiță este esențial, deoarece eficiența nu trebuie să fie pusă în balanță.

Pentru mai multe informații privind tehnologia necesară la cultura de rapiță, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.