fbpx

Eliminarea definitivă a dăunătorilor din depozite cu ajutorul Phostoxin® Tablet

După investițiile și eforturile unui sezon, mai este nevoie de încă un pas pentru a menține recolta în siguranță și pentru a asigura o durată de depozitare cât mai îndelungată, în care bunurile să nu-și piardă din calitate. Ne referim în acest caz la igienizarea foarte bună a depozitului, care asigură că în incintă nu se perpetuează dăunători ce ar putea să afecteze leguminoasele, cerealele, dar și alte categorii de bunuri depozitate (porumb, furaje, rapiță, oleaginoase, precum și cafea, tutun, fibre naturale, piele etc.)

Phostoxin® Tablet. Metoda sigură pentru protecția leguminoaselor uscate și a cerealelor

Fumigantul Phostoxin® Tablet este un produs marca DETIA Degesch. Eficiența tratamentului depinde foarte multe de condițiile de utilizare, în special de gradul de etanșeitate: cu cât incintele sunt mai bine sigilate, cu atât aplicarea prezintă rezultate mai bune. De asemenea, este necesară respectarea strictă a duratei de expunere, fără deschiderea spațiului.

Efectul foarte puternic al Phostoxin® Tablet se datorează fosfurii de aluminiu 56%, o substanță cu tradiție în combaterea dăunătorilor, care are beneficiul unei formulări avantajoase. Fosfura de aluminiu reacționează cu vaporii de apă din atmosferă, ceea conduce la apariția fosfinei, cu efect letal asupra formelor care respiră. Produsul nu are efect ecotoxic, transformându-se în compuși ce nu afectează mediul.

Mod de utilizare:

Igienizarea între recolte Este necesară aplicarea înainte de aducerea noii recolte deoarece insectele se ascund foarte bine în crăpături și alte locuri unde sunt greu de depistat. Este de ajuns să rămână câțiva dăunători, iar infestarea se va produce rapid. Phostoxin® Tablet este un produs deosebit de eficient, ce asigură eliminarea dăunătorilor în toate stadiile sale de evoluție (adult, larvă, pupă, ou).

Controlul insectelor din bunurile depozitate

Este necesară o acțiune fermă unitară împotriva acestor insecte, mijloacele chimice fiind singura soluție, deoarece mediul din depozite asigură hrana și condițiile optime pentru proliferarea acestora, fără o competiție naturală care i-ar putea stopa.

Depozitele – masă și casă pentru dăunătorii cerealelor

  1. Gărgăriţa grâului (Sitophilus granarius) Atacul începe din câmp: femela roade bobul din exterior pentru a depune ouă, după care larva va consuma întregul bob din interior. Ciclul biologic va continua și în spațiul de depozitare. Infestarea cu gărgărița grâului scade calitatea producției depozitate și deschide calea către atacurile mucegaiurilor și acarienilor.
Gărgărița grâului (Sitophilus granarius)
Gărgărița grâului (Sitophilus granarius)

Phostoxin® Tablet poate fi aplicat și atunci când bunurile se află deja în depozit deoarece nu afectează calitatea produselor păstrate în spațiul unde se realizează aplicarea. De aceea, utilizarea acestui produs va fi deosebit de eficientă chiar dacă producția a venit din câmp cu ouăle dăunătorilor.

  1. Molia cerealelor (Sitotroga cereallela) atacă atât boabele de cereale (grâu, orz, porumb, secară, ovăz, orez), cât și pe cele de leguminoase (fasole, năut, mazăre); consecința atacurilor este distrugerea boabelor sau afectarea calității acestora. Astfel, boabele capătă un gust neplăcut și devin improprii pentru hrana omului și a animalelor.
Molia cerealelor (Sitotroga cereallela)
Boabe de grâu afectate de Molia cerealelor (Sitotroga cereallela)

O femelă poate depune în câmp150-200 de ouă, din care vor apărea larve care au nevoie de câte un bob fiecare pentru dezvoltare completă. Acestea se vor împupa în semințe și vor ajunge astfel în depozit, unde se va relua ciclul biologic. În interior, numărul de generații este mai ridicat decât pe câmp din cauza condițiilor bune. În această situație, este evident că doar buna igienizare a spațiilor anterioară depozitării este insuficientă. Este necesar să efectuați controale periodice ale incintelor și după stocarea bunurilor pentru a vedea dacă este necesar să interveniți cu fumigant.

Gărgărița fasolei (Acanthoscelides obsoletus). Viață dublă: din câmp în depozit

Gărgărița fasolei (Acanthoscelides obsoletus) este un dăunător cu medii de viață foarte diferite: iernează în depozite, dar poate hiberna chiar și pe câmp, putând călători până la 3 km în afara locului de iernare. Dezvoltă câteva generații pe an, pe câmp depunând ouăle pe păstăi (care ajung în depozite după recoltare), iar în depozit, direct pe boabe, în care eclozează și cu interiorul cărora se hrănesc.

Bob de fasole distrus de gărgărița fasolei
Bob de fasole distrus de gărgărița fasolei

Precauții pentru siguranță

Conform legislației în vigoare, fumigarea cu Phostoxin®, aerisirea, precum și îndepărtarea reziduului se realizează doar de către personal special instruit pentru aplicarea acestui produs. Utilizarea se realizează în echipe de minimum două persoane, în condiții de siguranță. Subliniem faptul că praful rezidual nu trebuie să intre în contact cu bunurile.