fbpx

Efect de lungă durată asupra manei, chiar și la lăstari? Posibil doar cu fungicidul PRESIDIUM®!

Frunze afectate de mană
Frunze afectate de mană

Phytophtora infestans sau mana la cartof. O boală care pentru fermieri nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiindcă an de an se luptă cu ea, pentru a preveni distrugerea masivă a culturilor. Fiind o boală așa de des cunoscută și răspândită, deosebit de rezistentă, pe piață există numeroase produse, bazate pe substanțe sau cocktailuri de substanțe active, menite să prevină sau să stopeze infecția fungică.

Astăzi vă aducem în atenție un fungicid de ultimă generație, PRESIDIUM®, distribuit în exclusivitate de Kwizda Agro România, care-și găsește un loc de cinste în programul tehnologic al cartofului. Datorită unei sinergii inspirate de două substanțe active, zoxamidă și dimetomorf, are efect îndelungat asupra manei. Acționează cu succes când boala atacă lăstarii, prevenind răspândirea bolii în plantă. Astfel, culturile de cartof se pot dezvolta optim și sănătos.  

Cum ar fi să dai cu un fungicid împotriva manei la cartof și apoi să poți sta liniștit? Imposibil?! Nu și cu PRESIDIUM® care acționează asupra manei atât la la tuberculi, cât și în vegetație. Față de alte fungicide, PRESIDIUM® are un efect de lungă durată. Acest lucru este posibil grație acțiunii combinate a substanțelor active zoxamidă și dimetomorf 180 + 180 g/litru. Simplist spus, una ajută la fixarea produsului și limitează spălarea, iar cealaltă mobilizează produsul în plantă, prevenind răspândirea bolii în lăstarul aflat în plină dezvoltare.

Modul de acțiunea sinergetic al celor două substanțe active, zoxamidă și dimetomorf
Modul de acțiune sinergetic al celor două substanțe active, zoxamidă și dimetomorf

De ce este important efectul de lungă durată, încă din faza de vegetație?

Când cultura este în creștere, în condiții ideale, aparatul foliar se poate dubla în 5 zile. De aceea, într-un interval de 7 zile 40% sau chiar mai mult din aparatul foliar, poate ramane neprotejat între tratamente, dacă nu a fost făcut unul cu acțiune de lungă durată.

Creștere sănătoasă a plantei de cartof după aplicarea fungicidului
Creștere sănătoasă a plantei de cartof după aplicarea fungicidului

Vă vom explica, pe scurt, cum acționează fiecare dintre cele două substanțe, ducând la o protecție îndelungată.

Zoxamida – ține mana din scurt

Modul de acțiune al substanței active Zoxamidă
Modul de acțiune al substanței active Zoxamidă
  • este una dintre cele mai bune substanțe cu acțiune de protecție
  • asigură fixarea foarte puternică în straturile superficiale ale frunzelor atunci când aparatul foliar este în creștere, de aceea are o bună eficiență în cazul manei la lăstari
  • blochează rapid, înainte unor alte substanțe, dezvoltarea sporilor și transformarea lor în sporangi (săculeți cu spori) ce ar urma să fie eliberați, răspândind boala
  • pătrunde ușor în plantă și deja la 2 ore după tratament, mai mult de 50% din doza aplicată este legată de țesuturile cuticulare
  • este rezistentă la spălare – 80% din zoxamida aplicată rămâne pe frunză după simularea unei ploi de 40 mm.

Dimetomorf – inhibă răspândirea bolii

Modul de acțiune al substanței Dimetomorf
Modul de acțiune al substanței Dimetomorf
  • are o foarte bună mobilitate în plantă, prevenind răspândirea bolii
  • întrerupe formarea peretelui celular al sporilor și inhibă dezvoltarea ciupercilor, aderarea sporilor la plantă și penetrarea în interiorul celulelor.
  • este preluat de translaminar în frunză și tulpină și are o rezistență bună la spălare
  • se translocă prin xylem, având o mișcare acropetală în frunză, ceea ce înseamnă că protjează întreg aparatul foliar

Când aplicăm PRESIDIUM®?

PRESIDIUM® are o fereastră mare de aplicare, între încheierea rândurilor (BBCH 31) și maturitate deplină (BBCG 93). S aplică preventiv, înainte de apariţia manei, în doză de 1 l/ha. Recomandăm maximum 5 aplicări pe sezon, cu 7-10 zile interval între pulverizări. Intervalul trebuie scurtat în cazul unei presiuni ridicate de infestare.

Pentru o protecție totală și sigură împotriva manei recomandăm includerea în tehnologia de tratament a cartofului și fungicidele Banjo®, Flowbrix® și Kupfer Fusilan®.