fbpx

Cum să obții plante viguroase, de la transplantare la recoltare

FLOWBRIX® este un fungicid pe bază de oxiclorură de cupru cu multiple beneficii – te ajută să previi eficient apariția și răspândirea manei și a agenților patogeni în culturile de legume, convenționale, dar și bio.

Plante viguroase cu Flowbrix

Când îl folosim

În cazul culturilor de legume, poate fi utilizat în momente variate (la călire, în situații de stres abiotic, la avertizări de mană), iar eficiența sa este datorată atât substanței active, cât și formulării foarte avantajoase. Dorim să precizăm că Flowbrix poate fi utilizat în culturile ecologice de legume, mai ales împotriva Phytophthora infestans (mana cartofului și tomatelor), Pseudoperonospora cubensis la cucurbitacee și a arsurilor bacteriene la legume.

Condițiile prielnice pentru apariția bolilor la legume

Apariția agenților patogeni și proliferarea lor în culturile de legume sunt favorizate de anumite condiții, cărora legumicultorii trebuie să le acorde atenție sporită:

 • Umiditatea: fie că este în sol, fie că este în aer, cu precădere în spațiile protejate. Excesul de apă sau vapori poate proveni din precipitații sau chiar din udarea cu ajutorul aspersoarelor, această metodă de irigare predispunând cultura la apariția bolilor fungice.
 • Temperatura: mai ales în combinație cu umiditatea sporită, temperaturile ridicate cresc probabilitatea ca mana să se instaleze în cultură
 • Buruienile: plantele dăunătoare, dincolo de consumul de resurse ce ar putea reveni legumelor, împiedică aerisirea optimă a culturilor. Buruienile uscate sunt rezervă de patogeni, menținându-i în teren de la sezon la sezon.
 • Suprafertilizarea cu azot: dezvoltarea luxuriantă a legumelor împiedică circulația corectă a curenților de aer și favorizează apariția umezelii la nivelul solului, frunzelor și tulpinilor

Având în vedere că nu putem controla în detaliu condițiile de dezvoltare ale culturilor, este prudent să aplicăm preventiv produse care să mențină sănătatea plantelor. Fungicidul Flowbrix blochează anumite enzime necesare procesului de respirație a patogenilor, inhibă producerea proteinelor, modifică activitatea membranelor celulare. Substanța activă, oxiclorura de cupru, acționează asupra celulelor fungice și bacteriene, fără a pătrunde în interiorul celulei. Patogenii eliberează metaboliți ce reacționează cu compușii pe bază de cupru, fapt ce duce la otrăvirea și moartea celulelor.

Situațiile de stres și instalarea bolilor

Desigur, bolile reprezintă în sine o formă de stres, dar apariția lor este favorizată de anumite condiții ce diminuează vitalitatea plantelor.

1. Stresul la transplantare

La schimbarea tinerelor plante din răsadniță în câmp, este necesară „călirea răsadurilor”, operațiune ce are drept scop creșterea adaptabilității la noile condiții. „Călirea” presupune aerisirea răsadniței și oprirea încălzirii, iar apoi, pentru o protecție cât mai eficientă, se stropesc plăntuțele cu fungicid și insecticid pentru a preveni eventualele atacuri dăunătoare. În acest amestec de primenire a plantelor, vă recomandăm să utilizați fungicidul Flowbrix, care previne instalarea bolilor și stopează dezvoltarea patogenilor ce s-ar putea afla deja pe plăntuțe. De asemenea, aplicat la răsaduri, produsul împiedică alungirea acestora.

Folosiți Flowbrix pentru a diminua stresul la transplantare
Folosiți Flowbrix pentru a diminua stresul la transplantare
2. Stresul abiotic (climatic)

Grindina sau ploile foarte puternice pot duce la vătămarea organelor plantelor, iar zonele ce prezintă o deteriorare a țesuturilor vegetale devin teren propice pentru diverse boli, cum ar fi mana și arsurile bacteriene. De aceea, după momentele de stres, vă recomandăm să utilizați fungicidul Flowbrix pentru igienizarea și vindecarea plantelor.

Formularea avantajoasă a fungicidului Flowbrix

În primul rând, trebuie să precizăm că Flowbrix, dincolo de caracterul antisporulant, care îi conferă eficiență în controlul patogenilor, oferă și alte beneficii culturilor de legume:

 • Stimulează mecanismul de apărare al plantei (ajută la formarea vitaminelor B și C de către plantă).
 • Ajută la îngroșarea pieliței la legume și fructe.
 • Echilibrează funcțiile fiziologice ale producției, ducând plantele către faza generativă.

Substanța activă din Flowbrix, oxiclorura de cupru, prezintă atât avantajul vitezei de acțiune, cât și pe cel al persistenței pe frunze.

Flowbrix oferă o acoperire uniformă superioară

Eficiența produselor pe bază de cupru este influențată de dimensiunea particulelor.

 • Particulele de oxiclorură de cupru din fungicidul Flowbrix se află în suspensie concentrată și au dimensiunea optimă pentru ca procesele necesare controlului patogenilor (reacțiile cu metaboliții patogenilor) să aibă rată ridicată și să ducă la distrugerea acestora.
 • Dimensiunea optimă a particulelor conținute nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.
 • Fiind formulare lichidă, produsul este extrem de miscibil, iar soluția obținută este foarte omogenă.
 • Flowbrix este foarte ușor de utilizat și nu necesită neutralizare.

Doză legume: 2,5 l/ha