fbpx

Cu ochii pe vița-de-vie? Doar noi.

Acarianul Roșu poate distruge până la 65% din recolta de viță de vie

Ca să ne bucurăm de struguri mulți și buni, trebuie ca acarienii periculoși să nu vadă cultura. Iar aceasta se poate doar cu un acaricid eficient în toate stadiile: ORTUS® 5 SC.

Păianjenul roșu comun -> 65% producție la vița-de-vie

Se spune că cine nu ajunge la struguri, spune că sunt acri. O zicală care nu se aplică și în cazul dăunătorilor polifagi din clasa arahnidelor, cum este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), deoarece ei se pot sătura doar cu aparatul foliar al acestei plantații prețuite de întreaga lume. Efectul direct? Vom avea parte, cel mult, de o recoltă slabă calitativ, care, în caz de atac masiv, poate fi diminuată și cu 65%. Ceea ce, evident, niciun viticultor nu își dorește.

Larve de acarian roșu pe o frunză de vița de vie
Larve de acarian roșu pe o frunză de vița de vie

Recunoscut ca una dintre cele mai dăunătoare specii la vița-de-vie, păianjenul sau acarianul roșu comun dezvoltă chiar și 10 generații pe an. Specie versatilă, rezistă peste iarnă hibernând în resturile vegetale din apropiere sau chiar sub scoarța butucilor. Adulții revin la viață în aprilie – mai, când încep să depună ouăle pe frunzele tinere. La început, colonizează partea inferioară a frunzelor, însă, după înmulțire, acaparează și partea superioară. În zona infestată este vizibilă o pânză fină, albicioasă, care le asigură și suportul contra unor factori externi perturbatori: vânt, ploaie.

Pânză formată de acarieni

Frunzele colonizate formează mai întâi negi punctiformi de-a lungul nervurilor și pe margini, apoi se decolorează, devin rigide și casante, iar la final se usucă. În urma acestui proces, planta stagnează în evoluție, florile avortează, fructele nu se mai dezvoltă, ca urmare rezultatul de producție este unul foarte slab.

Acarieni roșii pe frunze de viță de vie
Acarieni roșii pe frunze de viță de vie

Remediul pentru o viță-de-vie fără acarieni: ORTUS® 5 SC

Soluția este simplă și nu necesită decât atenție la momentul de apariție, un produs cu substanță activă eficientă și câteva referințe privind semnele atacului, care poate surveni masiv, mai ales în condiții de secetă. Datorită evoluției rapide (o generație se dezvoltă în 15-28 de zile), este necesară aplicarea unei doze cu efect acaricid imediat, cu eficacitate în toate stadiile de dezvoltare: ou, larvă, adult. Acaricidul ORTUS® 5 SC, pe bază de fenpiroximat 5%, inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI), mai exact afectează respirația celulară și producția de energie a acarienilor.

Modul de acțiune al substanței active al acaricidului Ortus 5 SC
Modul de acțiune al substanței active al acaricidului Ortus 5 SC

ORTUS® 5 SC acționează prin contact și ingestie, având acțiune șoc, cu eficiență de lungă durată. Produsul nu emite vapori, iar momentul de aplicare este foarte flexibil. Cel mai indicat este atunci când populația de acarieni începe să crească, însă tratamentul preventiv cu o doză de 0,5 l/ha acționează cu succes pe o perioadă de 21-28 de zile, adică exact pe durata de dezvoltare a unei generații de acarieni. Fiind acaricid METI, se aplică o dată pe sezon, pentru evitarea apariției rezistenței.

Pentru restul tratamentelor de control împotriva acarienilor la vița-de-vie, vă recomandăm LIMOCIDE®, un produs trei în unu, fungicid și insecto-acaricid pe bază de ulei de portocal, 100% natural, pentru un efect mai benefic asupra mediului și solului.