fbpx

Cosmin Mirică: „Poate la un moment dat mana a fost cea mai mare problemă a cartofului, dar acum e o problemă rezolvată, cu schemele eficiente de prevenție”

Cosmin Mirică

În regiunea de sud, toată lumea-l știe pe Cosmin Mirică drept un influencer de nădejde pe segmentul de cartof timpuriu. Cu peste 140 de hectare cultivate, și o experiență căpătată din activitatea de peste 30 de ani a familiei, vinde cartofi doar de calitatea I către supermaketuri de top și producători exigenți precum Lays. De 10 ani colaborează cu Kwizda Agro România și putem afirma că am crescut împreună – nu doar în hectare de cartofi premium, dar și în cunoștințe despre protecție și nutriție. Pentru acest interviu l-am luat pe Cosmin de la lucrul la o nouă hală de depozitare, doar ca să smulgem de el ceva secrete legate de tehnologiile agricole pe care le folosește la Ferma Mirică, dar și despre cum a rezolvat unele probleme cu mana, viermii sârmă sau gândacul din colorado.

Accesarea fondurilor europene ne-a oferit un mare impuls pentru dezvoltare

Kwizda Agro România: Povestiți-ne puțin despre „copilăria” Fermei Mirică. Cum s-a născut și cum ați reușiți să creșteți până la statutul de cel mai mare fermier specializat pe cultura cartofului din regiune.

Cosmin Mirică: Părinții mei au început activitatea agricolă încă din anii 90. Au început cu câteva hectare, dar undeva prin 2010, când forțele tinere au intrat în putere, am avut parte de accesarea unor fonduri europene, care ne-au dat un mare impuls. Accesarea banilor respectivi a venit la pachet și cu dezvoltarea fermei. Și astăzi, în 2021 am ajuns să cultivăm 140 ha de teren agricol.

Parte din ultura de cartof a Fermei Mirică pe 28 mai 2021
O mică parte din cultura de cartof a Fermei Mirică, care se prezintă foarte bine – 28 mai 2021

Kwizda Agro România: Sunteți unul dintre fermierii mari de cartof din sudul României și aveți contracte cu producători importanți, precum Lays. Cum ați reușit să obțineți aceste colaborări?

Cosmin Mirică: Da. În primul rând, avem clienți importanți, avem furnizori de inputuri serioși, acesta este un atu foarte mare. Avem material săditor de calitate și, nu în ultimul rând, avem utilaje și echipamente foarte performante. Un rol foarte important îl au și cunoștințele pe care le au părinții și implicit, cunoștințele pe care le am eu în domeniul agricol și în cultura cartofului. Toate acestea pentru a avea o producție de calitate,  acesta este scopul nostru.

Kwizda Agro România: Vorbiți-ne despre un moment dificil din activitatea fermei. Și despre cum ați procedat să vă redresați.

Cosmin Mirică: Apar tot felul de astfel de momente și probleme,  am crezut că odată cu dezvoltarea fermei nu vor mai exista. Dar se ivesc întotdeauna altele pe care nu le anticipam. În momentul în care am crescut suprafața fermei nu aveam utilaje suficiente să executm toate lucrările. Am colaborat cu câțiva fermieri și am reușit să terminăm campania cu rezultate bune. Ei bine, acum avem foarte multe utilaje, suprafața a rămas relativ aceeași, dar avem o altă variabilă, vremea care este foarte schimbătoare. Sunt intervale mici în care poți intra în câmp. În agricultură cuvantul de ordine este „momentul optim”. Ca fermier trebuie să fii pregătit pentru acest  „moment optim”,  care poate fi de ordinul zilelor sau orelor.

Irigatul a fost o problemă, dar acum avem suficiente echipamente pentru irigat. Anul trecut fiind unul dintre cei mai secetoși ani, a trebuit sa menținem irigatul pentru o perioadă lungă de timp, cu costuri mari.

În zona noastra perioadele de secetă alternează cu cele de ploi în exces. Ne-am dotat ferma cu echipamente de irigat performante, așa că putem asigura cultura pe timp de secetă.

Este adevarat ca avem costuri mari, dar avem și posibilitatea să oferim culturilor necesarul de apă.

În ultimii ani mana nu a mai fost o problemă fără soluții. Alternarioza este cea care ne pune în dificultate, poate și din cauza faptului că nu am avut o tehnologie dedicată

Kwizda Agro România: Pe lângă aceste probleme de ordin logistic, să le spunem așa, cred că mai putem lua în considerare și bolile care amenință culturile. Care e cea mai periculoasă?

Cosmin Mirică: Prin poziția noastră geografică ne confruntăm cu temperaturi ridicate, în lunile mai, iunie, cu diferență mare de temperatură zi-noapte.

Mana (Phytophthora Infestans) ar fi una dintre bolile periculoase, dar pentru noi a fost alternarioza cea mai dificil de tratat, poate si din cauza faptului ca nu am avut o tehnologie dedicată.

Dar, suntem încrezători în noile tehnologii de tratatre a bolilor și dăunătorilor, care sunt din ce în ce mai performante.

Kwizda Agro România: Cum a reușit mana cartofului să devină o non-problemă pentru voi?

Cosmin Mirică: Cu produse omologate de calitate, cu un program tehnologic bine pus la punct, cu echipamente de aplicare adecvate. Și, foarte important de menționat, că absolut toate produsele pe care le aplicăm, le aplicăm preventiv. Da, se aplică 100% preventive. Ca și în medicina umană, este mai bine sa previi decât seă tratezi.

Nu există o schemă standard de tratament pentru cartof, fiind nevoie de  adaptare permanentă

Kwizda Agro România: Cum arată pentru voi schema tehnologică de aplicare?

Cosmin Mirică: Într-un sezon aplicăm 10-12 tratamente. Fiecare cuprinde: un insecticid, un fungicid, iar când plantele au nevoie, un tratament foliar și, dacă este necesar, un adjuvant.

În unele cazuri folosim două fungicide, cand tratăm alternaria și mana. Așteptam produse care să acopere aceste nevoi.

Kwizda Agro România: Care sunt produsele pe care le folosiți, în ce momente și cu ce acțiune?

Cosmin Mirică: Cred că toate sunt bune la momentul lor de aplicare. Sunt produsele sistemice pe care le folosim și aici pot să menționez Fubol Gold și Infinito. Produsele antisporulante precum Banjo, sunt printre primele tratamente pe care le folosim. De asemenea, folosim produse cu acțiune sistemică și translaminară recunoscute pentru perioada foarte mare de eficacitate, cum ar fi Presidium, pe care îl aplicăm în etapa de înflorire. Costul schemei tehnologice este un factor important, dar raportul calitate-preț îl facem cu mare atentie.

Nu există o schemă standard, o adaptam permanent în funcție de condițiile din câmp.

Kwizda Agro România: Oricum, ne dăm seama că trebuie să avem produsele „la îndemână”, cum s-ar zice, mai ales că multe le folosim preventiv.

Cosmin Mirică: Primele patru-cinci tratamente le avem in stoc. De obicei problemele apar mai târziu, la sfârșit de mai  început de iunie. La tratamentul 3 sau 4 putem întâmpina unele probleme, din cauza condițiilor climatice.

Perioada lungă de eficacitate a unui fungicid precum Presidium poate face diferența în a putea intra în câmp sau nu

Kwizda Agro România: Legat de fungicidul Presidium pe care l-ai menționat anterior, ce-l face să fie un produs eficient ?

Cosmin Mirică: Un prim avantaj ar fi perioada lungă de eficacitate. Apoi faptul că acționează împotriva manei pe lăstari, având în compoziție două substanțe translaminare, care se fixează în toate părțile verzi ale plantei. Și formularea este un avantaj, deoarce este lichid și prezintă stabilitate în soluție, ceea ce îl face să se amestece foarte bine cu celelalte substanțe. Spre deosebire de produsele cu acțiune sistemică ce se duc direct către vârfurile de creștere, lăsând lăstarul descoperit, Presidium, având două substanțe active translaminare, este unul dintre cele mai puternice fungicide împotriva manei. Există momente când se fac cocktailuri de două-trei produse comerciale, precum Presidium + Banjo, pentru a preveni tot. Aici important este și durata acestui tratament – una este ca produsul să țină între 4-8 zile, alta este ca produsul să țină 10-14 zile. Fiindcă acele patru zile pot face diferența în cazul în care nu putem intra în câmp.

Începutul momentului optim de aplicare pentru fungicidul Presidium
Începutul momentului optim de aplicare pentru fungicidul Presidium pentru prevenția manei

Kwizda Agro România: În privința manei este o certitudine că dacă nu vei preveni va apărea?

Cosmin Mirică: Da. Uneori mai faci și tratamente curative, dar nu este recomandat. Un tratament care a dat rezultate la noi în fermă este produsul Kupfer Fusilan care conține cimoxanil și cupru, având cea mai mare doză de oxiclorură de cupru pe hectar.

Kwizda Agro România: Alternaria de ce spui că încă rămâne o problemă?

Cosmin Mirică: Fiindcă nu sunt încă foarte multe produse omologate și pentru că ne confruntăm de câțiva ani cu o schimbare a climei, cu diferențe de temperatură zi-noapte destul de mari. Aceste diferențe determină un climat favorabil pentru dezvoltarea acestei boli.

Odată cu ieșirea unor substanțe insecticide din portofoliu, vor deveni din ce în ce mai mari amenințările

Kwizda Agro România: O altă problemă, semnalată de mulți fermieri, este atacul viermilor sârmă. Cum combateți acest dăunător?

Cosmin Mirică: Folosim insecticidul Columbo, singurul pe bază de cipermetrin omologat la cultura cartofului. Și în cazul acestui produs, marele avantaj este perioada de eficacitate de lungă durată.

Kwizda Agro România: Ați avut astfel de atacuri ale viermilor sârmă?

Cosmin Mirică: Da, în trecut, când folosem alte produse care erau omologate la vremea respectivă sau nu foloseaam deloc. Au fost parcele unde au fost pagube de 60-70%, iar acea producție nu poate fi valorificată fiindcă acest dăunător este destul de rău cu culturile de cartof și distruge tot.

Kwizda Agro România: Deci am putea conchide că cei mai mari dușmani ai culturilor de cartof sunt mana, alternaria, viermele sârmă. Lipsește ceva de pe listă?

Cosmin Mirică: Gândacul din Colorado, dar el este departe. Aș mai pune pe listă afidele, la noi în zona de sud unde avem foarte multe zboruri de afide și cicade. Cred că ar fi înaintea viermilor sârmă. Și odată cu ieșirea multor insecticide de pe piață vor deveni din ce în ce mai mari amenințările.

Kwizda Agro România: Există alternative pentru produsele care ies de pe piață?

Cosmin Mirică: Alternative există, dar sunt total diferite față de ceea ce făceam în trecut, iar costurile cresc exponențial, fiindcă nu mai ai un singur produs eficient pe coleoptere si hemiptere și atunci ai produse pentru fiecare, deci costurile cresc. Apoi ajungi și la problema că nu le poți pune pe toate în tanc, riști să arzi cultura, deci trebuie să ai mai multe aplicări. Mai multe aplicări înseamnă motorină, deci din nou mai multe costuri și tot așa.

Având în vedere că noi cultivăm cartof timpuriu, undeva la 40-45 de tone este o producție bună

Kwizda Agro România: Ce înseamnă pentru Ferma Mirică un sezon bun?

Cosmin Mirică: Producție bună și preț de valorificare satisfăctor. Având în vedere că noi cultivăm cartof timpuriu, undeva la 40-45 de tone este o producție bună.

Kwizda Agro România: Care sunt standardele de calitate impuse de cei către care vindeți?

Cosmin Mirică: Dacă vorbim de industrializare, vorbim de niște specificații în care trebuie să ne încadrăm, legate de dimensiunea cartofului, de conținutul de zahăr, de substanță uscată. Iar când vine vorba de cartoful pentru consum, ne raportam la o calitate foarte bună și un calibru mediu spre mare. Vânzarea către supermarket-uri nu este tocmai ușoară, produsele trebuie sa îndeplinească anumite standarde. Ca să intri în zona respectivă ai nevoie de calitate, și nu numai vizuală. E nevoie de calitate și în ceea ce privește rezidurile chimice din cartof.

Kwizda Agro România: Ce influențează și determină această calitate?

Cosmin Mirică: Contează soiul foarte mult, fiindcă sunt soiuri care se pretează pentru consum, alte soiuri care se pretează doar pentru french fries sau soiuri care se pretează pentru industrializare. După acest lucru, contează foarte mult tehnologia de producere.

Kwizda Agro România: La voi cum e împărțită producția?

Cosmin Mirică: Având în vedere că noi suntem în zona de sud unde se cultivă cartof timpuriu, 90% se duce către consum în stare proaspătă, iar 10% către industrializare.

Kwizda Agro România: De ce cultivați cartof timpuriu?

Cosmin Mirică: Zona în care suntem ne permite din punct de vedere climatic să intrăm în camp la plantat mult mai devreme, la sfârșit de februarie – început de martie, spre deosebire de zona din centru a țării care intră în câmp în martie, aprilie, poate chiar mai. Toți factorii climatici, temperatură, lumină, precipitații, grăbesc perioada de vegetație, de maturizare a culturii de cartof.

Comparativ cu zona de centru a țării, în sud, totul se desfășoară mai rapid. De aceea suntem zona „timpurie”.

Apreciez ca firma Kwizda susține dezvoltarea portofoliului de produse pentru cultura cartofului

Kwizda Agro România: Cine vă oferă consultanță pentru dezvoltarea acestor programe tehnologice?

Cosmin Mirică: Primim foarte multă consultanță de la firmele de pesticide, cum sunteți voi, Kwizda Agro, dar în rest nu sunt firme specializate în cunoștință de cauză. Ne bazăm pe experiența și pe cunoștințele noastre, dar și pe ale reprezentanților de vânzări care, de foarte multe ori, pot fi , la rândul lor subiectivi. Deci este un mix. Și provocarea este să gasești mixul potrivit.

Kwizda Agro România: Cum alegeți o firmă de pesticide?

Cosmin Mirică: Cred că succesul unui an este o carte de vizită.

Cu voi, Kwizda Agro, colaborez de peste 10 ani. Motivele principale ale colaborarii ar fi: produsele necesare tehnologiei cartofului, consultanța avizată, colaborarea strânsă cu agentul de vânzări și apreciez ca firma Kwizda susține dezvoltarea portofoliului de produse pentru cultura cartofului. Astfel putem găsi mereu soluții eficiente pentru problemele din câmp.

Cosmin Mirică împreună cu Silviu Dumitru - Account Key Manager Kwizda Agro și consultant de peste 10 ani al Fermei Mirică
Cosmin Mirică împreună cu Silviu Dumitru – Key Account Manager Kwizda Agro și consultant de peste 10 ani al Fermei Mirică

Produsele din gama Wuxal au ținut cultura vie în condiții de stres maxim

Kwizda Agro România: Care este produsul vedetă, dacă l-am putea numi așa, distribuit de Kwizda, pe care l-ai folosit cu succes?

Cosmin Mirică: Produsele din gama Wuxal, Macromix și Microplant, care chiar au făcut diferența față de produsele pe care le foloseam înainte. Au ținut cultura vie în condiții de stres maxim.

Kwizda Agro România: Când apare o problemă neprevăzută, neanticipată, cum procedezi?

Cosmin Mirică: În primul rând cauți să identifici cauza problemei, după care încerci să găsești soluții pentru a nu mai întâmpina aceeași problemă. În cazul bacteriozei de anul trecut am trimis fotografii pe Whatsapp cosultantului de vânzări al Kwizda cu care colaborez și am primit niște recomandări utile și eficiente.

Kwizda Agro România: Îți amintești de un an rău, foarte rău?

Cosmin Mirică: Da, 2018, anul în care în ciuda tuturor eforturilor de a obține o producție bună, cu multe sacrificii, ne-am confruntat cu o lună și jumătate de ploi încontinuu, iar producția s-a depreciat în câmp, înainte de a fi recoltată. Acela a fost un an foarte prost. Aveam producția realizată la capacitate, iar în momentul în care am intrat la recoltat, ne-am dat seama că în loc de cartof era amidon – practic cartof descompus. Și, pratic, nu a mai fost nimic de făcut. Când e secetă – facem ceva – irigăm. Când e apă în exces, pe lângă faptul că se depreciază producția, structura terenului este dată peste cap și apar foarte multe probleme, nu poți interveni.

Putem conchide că întotdeauna apare o problemă, dar multe probleme pot fi prevenite – cultura cartofului este una în care se lucrează preventiv. Dar și costul acestor tratamente pot face diferența între profit și lipsa lui. Nu mi-e tot una să am două tratamente în plus sau două în minus. Deci totul trebuie bine drămuit. Cred că acesta este secretul succesului.

Interviu realizat de Laura Păuleț – Digital Marketing Specialist Kwizda Agro România