fbpx

Sunt mici, dar provoacă daune mari

Noul insecticid COLUMBO 0,8 MG sau cum să aveți un început reușit de sezon la porumb.

Insecticidul Columbo combate principalii dăunători ai porumbului

Primăvara aceasta a început sub auspicii bune. Cantitatea de precipitații a fost, parcă, în tandem cu dorința fermierilor ca, după un 2020 care a început și cu pandemie și cu stres hidric, acum să avem parte de condiții prielnice la semănat. Ne bucurăm că solul a acumulat suficientă apă, încât plantele de porumb să pornească în vegetație așa cum trebuie. Dar, nu suntem singurii, pentru că și insectele sau, mai bine spus, larvele lor, ies din hibernare și încep să își recapete teritoriile, în căutare de hrană. Vorbim desigur despre marii dăunători mici la semințele de porumb: buha semănăturilor (Agrotis Segetum) și viermele vestic al rădăcinilor (Diabrotica virgifera) care, alături de viermii sârmă (Agriotes spp.), au un apetit crescut față de semințele aflate în faza germinativă și de tinerele plăntuțe.

Dimensiunea pagubelor în caz de atac

Dăunători polifagi, larvele celor trei insecte vor începe în curând să își facă simțită prezența, mai ales că primăvara actuală este exact așa cum au nevoie, cu soluri umede, reci și îngreunate, ceea ce va determina un semănat cu însămânțare adâncă și răsărire ușor întârziată. Dimensiunea distrugerii poate varia de la 10-20% până la daună aproape totală, vizibilă în funcție de golurile prezente în vegetație. De aceea, atacul trebuie prevenit încă din timpul semănatului, prin ocrotirea seminței cu substanțe active care să poată controla toate aceste trei specii și care, totodată, să acționeze doar în limita impusă de bariera de protecție, cu maximum de eficacitate. O provocare foarte dificilă până acum.

COLUMBO 0,8 MG – noul insecticid granulat de sol pe bază de cypermethrin

Noul COLUMBO® 0.8 MG se prezintă sub formă de granule cu aplicare în sol, care, îngropate în patul germinativ, instituie o barieră de protecție în jurul seminței de porumb, protejând-o de atacul larvelor insectelor menționate. Substanța activă, cypermethrin, în concentrație de 8 g/kg, face parte din grupa chimică a piretroizilor de sinteză și se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra axonilor din sistemul nervos periferic si central al insectelor, interacționând cu canalele de sodiu și cauzând hiperactivitate și paralizie.

Insecticidul Columbo instituie o bariera de protecție în jurul seminței

Substanța activă cypermethrin nu prezintă niciun efect de vapori ­și nu este solubilă în apă, astfel încât granulele de COLUMBO® 0.8 MG sunt active doar acolo unde sunt plasate ș­i nu se deplasează, datorită densității mari (~1,45 kg/l), date de suportul de carbonat de calciu. Această calitate îi conferă produsului un efect rezidual activ foarte bun după aplicare, cu o fereastră de acțiune de 2 luni, care se concretizează într-un beneficiu pe termen lung pentru fermierul cultivator, împiedicând atacul atât asupra seminței, cât și a tinerei plăntuțe.

Portret de inamic – de ce ne ferim de ei:

Viermele sârmă (Agriotes spp.)

Stadiile de dezvoltare ale viermelui sârmă

Sau larva gândacului pocnitor este un dăunător longeviv, datorită celor 3-4 ani de stadiu larvar, dintre care, în ultimii doi, prezintă potențial repetitiv de atac asupra unui spectru foarte mare de culturi, de la porumb, rapiță, sorg și floarea-soarelui, până la legume sau cartof. Temperaturile de primăvară și toamnă îi sunt foarte prielnice, mai ales când solul înregistrează între 16 și 26°C și migrează atât pe orizontală, cât și pe verticală, până la 50 cm adâncime.

Viermele sârmă în sol

Se știe că în momentul germinării, semințele eliberează gaze, pe care viermele sârmă, polifag ca specie, le va percepe ca semnale privind existența hranei în apropiere. Din acest motiv, sămânța, respectiv rădăcina tinerei plăntuțe, rămân vulnerabile pe toată perioada de la însămânțare și până în stadiul de 8-10 frunze. De obicei, atacă în vetre, iar distrugerea provocată de o singură larvă poate atinge o suprafață destul de mare. Atacul se prezintă sub forma unor carii profunde săpate în sămânță: larva roade pericarpul, apoi își creează un tunel, în timp ce roade masa seminței. Având sistemul radicular afectat, planta își încetinește procesele și, implicit, stagnează ca evoluție, se îngălbenește și moare. Fermierii pot recunoaște dimensiunea atacului prin analiza suprafeței cu goluri în cultură.

Buha semănăturilor (Agrotis segetum)

Buha semănătorului - stadii de dezvoltare

Nu mai puțin periculoasă, larva buhăi semănăturilor se dezvoltă pe toate tipurile de sol, cu precădere pe cele umede, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că avem o primăvară extrem de prielnică acestor insecte.

Buha semănăturilor adult

Spre deosebire de viermele sârmă, stadiul acesteia este mai rapid, ea dezvoltând două generații pe an, iar momentele de atac sunt exact cele de la semănatul culturilor de primăvară, respectiv de toamnă. Acțiunea insectei este dublu valentă: ea atacă atât părțile aeriene ale plantei, retezând-o la nivelul solului, la colet, precum și semințele în germinare, pe care le roade.

Buha semanaturilor - larva

Condițiile climatice din acest moment care precede semănatul, cu precipitații și nopți reci, o ajută în extinderea perioadei de dezvoltare și transformare larvară, găsind la o adâncime de 20-40 cm în sol condițiile cele mai propice. Prezența buruienilor în apropierea culturii le asigură o înmulțire accentuată, găsind spațiul necesar și suficient pentru depunerea ouălor, iar ritmul de distrugere al plantelor este foarte accentuat (o singură larvă se poate deplasa pe teritoriul ocupat de 8-10 plante). Semnalmentele daunelor sunt golurile provocate în cultură, fermierul fiind nevoit să reînsămânțeze.

Pagube produse de buha semănăturilor

Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera)

Pagube produse de viermele vestic al rădăcinilor de porumb

Deși de multe ori suntem tentați să confundăm larvele acestui dăunător cu cele de cărăbuș, nu înseamnă că apariția sa este doar una accidentală, ci dimpotrivă. Insecta, cu un mod de acțiune complex în toate stadiile (larvă matură sau adult), are efecte distructive asupra porumbului în toate stadiile sale de dezvoltare: când este adult, perforează foliajul plantei tinere, pe care îl roade, iar la înflorire, împiedică polenizarea sau o reduce majoritar, pentru că retează mătasea știuletelui, hrănindu-se cu polenul. Mai târziu, după formarea boabelor, insecta atacă iar, rozând boabele în faza de umplere.

Pagube produse de viermele vestic al rădăcinilor de porumb

Și totuși, așa cum îi este și numele, cel mai distructiv efect îl au aceste insecte în ultimele stadii larvare, când li s-a format deja mandibula și pot roade semințele germinate și, respectiv, rădăcinile tinerelor plante, până la colet. Atacul se face în vetre, până în perioada de înflorit, iar plantele tinere nu mai pot fi revitalizate. În plus, cariile din organele plantelor creează un mediu favorabil patogenilor, cum sunt fuzarioza sau tăciunele.

Larvă de diabrotica

Mod de acțiune

Un beneficiu major al utilizării insecticidului microgranulat COLUMBO 0,8 MG este modul de aplicare, cu ajutorul unui microgranulator atașat la semănătoare, respectiv un echipament echipat cu dispozitiv tip coadă de pește pe fiecare secție în parte. Dispozitivul este poziționat la capătul furtunului microgranulatorului, poziționare ideală pe patinele sau discurile semănătorilor.

Modul de aplicare a produsului Columbo

Acest dispozitiv permite o bună distribuție a produsului pe întregul profil al brazdei, astfel încât este distribuit între sămânță și suprafața solului, adică exact acolo unde aceste larve sunt cele mai periculoase. Aplicarea fluidizată „mech net” a produsului asigură protecția optimă a seminței.