fbpx

ARVALIN®. Fără șoareci în lucernă!

ARVALIN®. Souția profesională pentru controlul șoarecilor de câmp

Șoarecele de câmp (Microtus arvalis) este una din speciile cele mai dăunătoare din țara noastră, fiind întâlnit în zonele cu terenuri înierbate, dar și în culturi.  Se hrănește în principal cu semințe (20g/zi) și plante verzi; s-a calculat că un șoarece adult consumă în cele 18-19 luni de viață aproximativ 7 kg de boabe și 11 kg de plante verzi, pe lângă ce risipește și murdărește. Printre acestea se numără și plantele de lucernă, șoarecele de câmp producând pagube însemnate fermierilor.

Zonele predilecte ale șoarecelui de câmp

Preferă regiunile cu climă uscată și cu ierni blânde, aceste condiții fiind oferite de habitatul destinat culturilor agricole.

În anii cu toamne secetoase, ei pot să-și facă provizii însemnate și să-și asigure, astfel, o cantitate îndestulătoare de hrană. O iarnă blândă, urmată de o primăvară uscată, este tot ce trebuie pentru ca șoarecii să devină un real pericol pentru agricultori.

ARVALIN®. Șoarecii de câmp creează o rețea foarte încurcată de galerii
Șoarecii de câmp creează o rețea foarte încurcată de galerii

Șoarecii de câmp trăiesc în familii numeroase, creează o rețea foarte încurcată de galerii, situate la aproximativ 30 de cm adâncime, galerii care comunică cu exteriorul prin numeroase deschideri. Între acestea se pot observa cu ușurință cărări înguste și bătătorite, fiindcă șoarecii merg întodeauna, și toți, pe aceeași urmă. Numai în perioada recoltării cerealelor și a altor produse, când nu au timp să-și care boabele în galerie, adună la un loc boabele și spice întregi, le fac grămadă și le acoperă cu pământ, formând așa-numitele „misuni”.

Lucerna – ce e bun place și șoarecelui de câmp

Microtus arvalis preferă terenurile tari (diguri, pârloage etc.), iar lucernierele devin ținta preferată a acestora. Aici, pasc tulpinile plantelor de lucernă, mănâncă semințele de buruieni care ajung la maturitate, dar și rădăcinile lucernei, producând goluri mari în cultură.

În general, când se ajunge la un număr de 10 colonii/ ha, se recurge la combaterea chimică.

Arvalin®. Nu admitem șoareci în culturi

ARVALIN®. Microtus arvalis. Una dintre sepciile cele mai dăunătoare
Microtus arvalis. Una dintre sepciile cele mai dăunătoare din România

Momelile pe bază de fosfură de zinc s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului, cea mai eficientă metodă chimică de combatere a acestor dăunători. Acestea se introduc în galerii cu multă grijă, iar cei care lucrează în domeniu au obligativitatea legală să poarte echipamente de protecție (mănuși, costume, aplicatoare etc.).

Datorită formulării de ultimă generație, integrând coformulanți ce asigură o bună aderență pe produs, substanța activă nu este spulberată în timpul manevrării și aplicării și nu ajunge în locuri nedorite. De aceea, Arvalin® este un produs eficient, dar, în același timp, sigur.

Avantajele produsului:

  • Arvalin® are eficacitate dovedită în eliminarea șoarecilor de câmp.
  • Produsul se folosește ca atare, nu trebuie preparat.
  • Arvalin® nu lasă reziduuri în plantă și nu produce rezistenţă.
  • Nu este periculos pentru plante și nu prezintă risc de otrăvire secundară.

Mod de aplicare

Se vor introduce 5-6 boabe de grâu tratat în galeriile principale, acestea fiind ușor de remarcat deoarece sunt cele mai bătătorite și au resturi de frunze, spice, boabe cărate de aceștia în cămară, după care intrarea în galerie se acoperă.

Pentru ca măsurile de distrugere a șoarecilor să aibă rezultatele dorite, trebuie ca lupta să fie dusă de către toți fermierii dintr-o zonă, în același timp și fără eschivare de la muncă și cheltuieli.

Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.