fbpx

Cartoful – o cultură cu gust.

Amalgerol Essence®. Minus la stres, plus la productivitate

Cartoful este o cultură cu notorietate, iar noi credem că unul dintre motive ar fi acela că oamenii pot supraviețui doar cu piure de cartofi și lapte o bună perioadă de timp. Consumatorii îi prețuiesc gustul și beneficiile în alimentație, însă drumul de la câmp și până în supermarket sau în piețe este presărat cu multe provocări pentru cultivatorii de cartof. Cum va fi sezonul, care sunt bolile ce pot apărea și când, atacul iminent al dăunătorilor și, nu în ultimul rând, echilibrul solului și aportul de nutrienți constituie o mică parte din principalele preocupări ale fermierului, pe lângă producție și potențialul acesteia de a fi comercializat.

Culturi de cartof sănătoase cu Amalgerol Essence

În plus, agricultura organică prinde din ce în ce mai mult teren, astfel încât fermierii caută un echilibru între tratamentele convenționale cu cele biologice. Pentru aceasta, biostimulatorii pot face parte cu succes din a doua categorie, ca și Amalgerol Essence® – un biostimulator ce conține doar componente organice și are omologare ECOCERT pentru agricultură ecologică. Compoziția sa este complexă, înglobând carbon organic, aminoacizi, antioxidanți, alginat, azot și potasiu de natură organică, precum și extract din ierburi alpine. Drept urmare, produsul are beneficii numeroase în ceea ce privește dezvoltarea plantelor și creșterea toleranței acestora la stres.

Susținerea dezvoltării optime a tuberculilor

S-a constatat că Amalgerol Essence® are drept efect o dezvoltare intensă a rădăcinilor. Unul dintre mecanismele prin care se obține acest beneficiu este stimularea micorizelor, adică a unităților simbiotice dintre plante și anumite ciuperci. La cartofi se stabilesc micorize de tip endotrofe, adică ciupercile intră în celulele plantei și se aprovizionează de acolo cu substanțe necesare creșterii. În schimb, oferă anumite avantaje de nutriție, prețioase și prin faptul că sunt de sorginte naturală. Astfel, micorizele cresc volumul rădăcinilor și capacitatea de absorbție a apei și a nutrienților (la unele specii s-a constat o cantitate de nutrienți absorbită de 10-15 ori mai mare). De asemenea, micorizele acționează chimic asupra solului, solubilizând anumiți compuși și făcându-i disponibili pentru plante. Este vorba despre compuși ai elementelor azot, fosfor, potasiu, cupru, zinc. Drept urmare, aplicarea produsului susține nutriția plantelor, iar prin aceasta dezvoltarea și productivitatea. De asemenea, tuberculii obținuți prezintă dimensiuni mai crescute și au o calitate foarte bună.

Cultură de cartof stresată

Diminuarea efectului stresului

Biostimulatorul Amalgerol® Essence conține aminoacizi și antioxidanți, a căror rol în plantă este să crească toleranța la stres biotic, abiotic și chimic a culturilor. Produsul susține sistemul imunitar al plantelor și le ajută să să-și reia dezvoltarea normală după „șocuri” de natură variată. Aminoacizii ajută la repararea rapidă a țesuturilor vegetale.

Un caz particular: fitotoxicitatea provocate de erbicide la cultura de cartof.

Această situație poate surveni din mai multe cauze:

La tuberculi – pot fi contaminați accidental mai ales din cauza prezenței în sol a unor cantități ridicate de erbicide de la culturi anterioare sau, mai rar, din cauza contaminării accidentale în timpul depozitării. Erbicidul acumulat în sol de la culturi anterioare poate afecta cultura cartofului prin deformarea plantelor, fenomen ce se poate observa fie pe întregul câmp, fie în parcele.

În vegetație –  Una dintre cauze este utilizarea unui erbicid neselectiv pentru cultura cartofului sau, de asemenea, aplicarea prin intermediul unui echipament insuficient curățat, din care nu s-au îndepărtat substanțele utilizate la tratamentele pentru altă cultură. De asemenea, în vegetație apare riscul supradozajului de erbicid, situație ce poate apărea din motive tehnice. Se recomandă ca aplicarea erbicidului să se realizeze urmărind cu atenție recomandările producătorului privind stadiul de dezvoltare a culturii de cartof, aplicarea în alt moment decât cel indicat putând conduce la apariția fenomenului de fitotoxicitate (de exemplu, dacă planta se află într-un stadiu de dezvoltare mai avansat decât cel indicat, planta absoarbe o cantitate mare de erbicid aplicat foliar, ce ea ce conduce la afectarea culturii cartofului și la încetinirea creșterii).

Stresul chimic poate apărea după precipitații puternice, când erbicidul din altă solă poate afecta cultura cartofului, mai ales când se cultivă soiuri sensibile. De asemenea, poate apărea fenomenul de „drift”, când aplicarea unui erbicid la o cultură învecinată afectează mai ales marginile culturii noastre. Una dintre situații este atunci când aplicarea s-a realizat în condiții de vânt.

Simptomele fitotoxicității erbicidului la cartof pot varia în intensitate: desigur, sunt mai puternice după momentul aplicării erbicidului, dar pot afecta pe termen lung cultura și, implicit, productivitatea. Pentru diminuarea acestora, recomandăm aplicarea biostimulatorului Amalgerol® Essence deoarece aminoacizii conținuți corectează urmările negative, ajutând plantele să-și reia creșterea în parametri optimi.

Sol de calitate mai bună

Amalgerol Essence contribuie la sănătate solului

Amalgerol® Essence influențează calitatea solului deoarece ajută la descompunerea resturilor vegetale. Astfel, crește cantitatea de humus din sol și gradul de fertilitate. De asemenea, s-a constatat că îmbunătățește retenția de apă în sol și susține activitatea microbiană benefică. Toate acestea au beneficii asupra dezvoltării plantelor, atât pentru cultura curentă, cât și pentru cele următoare.

Doză recomandată la cartof: 2 -3 l/ ha

Se recomandă 3 pulverizări, la intervale de 10-14 zile. Moment de aplicare: după încheierea rândurilor (BBCH 30).

Substanțele benefice din Amalgerol® Essence

Amalgerol Essence - Substanțe active

  • Alginat: sursă minerală naturală care poate reține apa în sol, asigurând o dezvoltare mai bună a plantelor și, implicit, producții bune, cu o calitate ridicată, chiar și în perioade secetoase.
  • Antioxidanți: molecule care neutralizează stresul (biotic sau abiotic) prin oprirea deteriorării celulelor. Aplicarea lor are efect de creștere.
  • Extract de ierburi alpine: întărește imunitatea plantelor împotriva bolilor fungice și dăunătorilor.
  • Aminoacizi: promovează regenerarea rapidă a țesutului celular al plantelor după ce survine un stres biotic sau abiotic. Astfel, planta poate investi energia și resursele în dezvoltare și productivitate.
  • N și K organic: în forme ușor absorbabile, resurse nutriționale foarte importante pentru metabolismul proteinelor și dezvoltarea plantelor.
  • Fitohormonii din plante: aceste substanțe organice (auxine, citochinine, gibereline) reglează creșterea plantelor chiar din stadiul germinativ, controlând formarea și dezvoltarea organelor și țesuturilor, consolidarea sistemului de apărare împotriva patogenilor sau altor tipuri de stres, până la susținerea și buna funcționare a sistemului reproducător și a proceselor vitale (înflorire, coacere etc).
  • Carbon organic este componenta de bază a solului, cu rol vital în echilibrarea acestuia, mărirea capacității de reținere a apei în sol, menținerea biodiversității, conținutului de nutrienți sau fertilității solului, cu consecințe directe asupra bunei dezvoltări a sistemului radicular și, implicit, al plantei.