fbpx

Amalgerol® Essence la floarea-soarelui. Fitotoxicitate redusă, efect potențat la erbicide

Amalgerol® Essence la floarea-soarelui. Fitotoxicitate redusă, efect potențat la erbicide

Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai importante din țara noastră, România fiind una dintre primele țări din Europa atât la suprafețele cultivate, cât și la producțiile obținute. Dar, această cultură, motiv de mândrie și sursă de rezultate frumoase, este puternic amenințată de buruieni, care iau din resurse și reduc producțiile. De aceea, erbicidarea este o verigă tehnologică importantă, ce determină eliminarea buruienilor monocotiledonate și dicotiledoante, cu evitarea pierderilor de producție. Dar, după cum știm, erbicidarea poate afecta și cultura ce se dorește a fi protejată. Pentru a diminua acest efect secundar, vă propunem să aplicați biostimulatorul Amalgerol® Essence, ce conține doar ingrediente organice, nemodificate genetic, fiind omologat Ecocert pentru utilizare în agricultura ecologică.

Erbicidarea. Avantaje și dezavantaje

Desigur, intevențiile cu erbicide sunt absolut necesare. Altfel, buruienile ar consuma din apa, nutrienții, resursele de lumină și dioxid de carbon necesare plantelor de floarea-soarelui, scăzând puternic productivitatea, estimările specialiștilor mergând până la 50% pierdere de producție în cazul în care nu se realizează controlul buruienilor. În plus, aceste plante pot fi gazde pentru boli și insecte dăunătoare.

Efectele buruienilor variază în funcție de desimea acestora și de modul lor de dezvoltare: plantele cățărătoare și cele ce se dezvoltă puternic, ajungând la înălțimi ridicate, fiind mai dăunătoare datorită consumurilor intense. Cultura de floarea-soarelui este cu precădere afectată de prezența buruienilor în primele etape de dezvoltare, când absorbția nutrienților este oricum mai dificilă din cauza sistemului radicular subdezvoltat. Erbicidarea se realizează atât în preemergență, erbicidul creând o peliculă la suprafața solului, cât și în postemergență. Deși multe erbicide sunt caracterizate de selectivitate, totuși cultura de floarea-soarelui poate fi afectată de toxicitatea substanțelor aplicate, cu stoparea creșterii și afectarea productivității, în diverse procentaje. De aceea, este necesar să acordăm multă atenție erbicidării: chiar si in conditii optime, plantele de cultură în general au nevoie de timp și sprijin suplimentar pentru a putea descompune aceste produse.

Substanțe din natură pentru diminuarea efectului stresului chimic

Amalgerol® Essence conține o cantitate însemnată de antioxidanți ce neutralizeză stresul prin oprirea deteriorării celulelor. De asemenea, produsul susține repararea țesuturilor vegetale, acest rol revenind în special auxinelor și citochininelor conținute, importante subtanțe de creștere.

De asemenea, fertilizarea foliară la floarea-soarelui are randament maxim în faza de 2-4 frunze, perioada care coincide cu erbicidatul și la apariția butonului floral. Amalgerol® Essence este sursă de de azot și potasiu, reprezentând un adaos nutrițional și un sprijin în condițiile mai puțin prielnice create de erbicidare.

Amalgerol® Essence acționează ca un adjuvant: aplicat împreună cu erbicidele potențează efectul acestora asupra buruienilor, diminuând în același timp efectul fitotoxic asupra plantei de cultură. De asemenea, mărește capacitatea de schimb cationic a solului, cu rol de dezintegrare în timp a erbicidului.

Efecte benefice asupra solului

Amalgerol® Essence prezintă și un alt efect benefic asupra solului, acela de creștere a cantității de humus prin descompunerea resturilor vegetale. De asemenea, îmbunătățește activitatea microbiană din sol, fapt ce conduce la o mai bună dezvoltare radiculară.

Aplicarea repetată a produsului, pe decursul mai multor sezoane,  ajută la decompactarea solului, care devine mai ușor de lucrat și prezintă o capacitate superioară de retenție a apei, fapt ce susține dezvoltarea culturilor.

Beneficii pentru culturi ale biostimualtorului Amalgerol® Essence

Biostimulatorul Amalgerol® Essence prezintă compoziție complexă, ce cuprinde carbon organic, aminoacizi, antioxidanți, alginat, azot și potasiu de natură organică, precum și extract din ierburi alpine.

  • stimulează dezvoltarea rădăcinilor;
  • crește numărul de micorize, pentru mai buna aprovizionare a plantelor cu apă și nutrienți;
  • crește toleranța la stres, ajutând recuperarea după perioade dificile;
  • îmbunătățește calitatea solului.