Publicat în

ALVERDE® are în compoziție o substanță activă de nouă generație, metaflumizon (240 g/l), care acționează rapid asupra sistemului nervos al insectei. Eficacitatea insecticidului* ALVERDE® se bazează pe un nou mod de acțiune asupra moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta). Dăunătorul ingerează produsul, care produce rapid efecte asupra sistemului său nervos, blocându-i impulsurile și limitând pagubele. Are loc o paralizie „relaxantă” a dăunătorului, urmată, la scurt timp, de moartea acestuia

Agresor infiltrat în România în urmă cu cincisprezece ani, de când manifestă atacuri repetate asupra tomatelor, Tuta absoluta este un dăunător dificil de combătut. Cu noul insecticid ALVERDE®, însă, lucrurile se schimbă. În bine.

Tuta absoluta - profil de inamic

Insecta adultă este nocturnă, dificil de depistat în cultură, și dezvoltă 10-12 generații pe an. Prezintă o rezistență deosebită la amplitudini mari de temperatură și poate ierna în stadiile de ou sau pupă. În caz de atac (foarte des întâlnit în ultimul timp), molia minieră a tomatelor (Tuta absoluta), din ordinul Lepidoptera, poate compromite aspectul comercial și provoca daune în culturi chiar și în proporție de 100%.

Tuta absoluta găsește un mediu foarte favorabil pentru înmulțire în foliajul plantelor, depunându-și ouăle (40-50 odată!) pe spatele frunzelor. Începând de la stadiul de răsad, pagubele în cultură sunt produse de larvele insectei care, după eclozare, se hrănesc continuu cu țesutul (mezofil) plantei, săpând galerii în frunze, tulpină, fructe.

ALVERDE® - cum acționează

Produsul are în compoziție o substanță activă de nouă generație, metaflumizon (240 g/l), care acționează rapid asupra sistemului nervos al insectei. Eficacitatea insecticidului* ALVERDE® se bazează pe un nou mod de acțiune asupra moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta). Dăunătorul ingerează produsul, care produce rapid efecte asupra sistemului său nervos, blocându-i impulsurile și limitând pagubele. Are loc o paralizie „relaxantă” a dăunătorului, urmată, la scurt timp, de moartea acestuia. În consecință,  ALVERDE® acționează ca agent de hrănire al insectei (prin ingestie), cu acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată asupra unei întregi generații de Tuta absoluta.

Beneficiile insecticidului ALVERDE®

  • Manifestă eficacitate demonstrată, cu impact rapid asupra Tuta absoluta și a celorlalți dăunători din spectrul de control*.
  • Reprezintă o nouă soluție în managementul rezistenței și nu prezintă rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute.
  • Este activ și în perioadele cu temperaturi ridicate, atunci când Tuta absoluta devine foarte prolifică (dezvoltă mai multe generații decât în restul perioadelor).

Când se aplică ALVERDE®

Produsul se prezintă sub formă de suspensie concentrată, iar doza recomandată la tomatele din spații protejate este 1 l/ha sau o concentrație de 0,1%. Insecticidul ALVERDE® trebuie aplicat la eclozarea primelor larve de Tuta absoluta. Momentul de aplicare este unul flexibil, de la transplantare, până la coacere, cu cel puțin 3 zile timp de pauză înainte de recoltare.

*ALVERDE® are omologare și împotriva gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) la vinete și cartof, precum și a omizii fructelor (Helicoverpa armigera) în culturile de tomate și ardei.

Referințe dăunători

Molia minieră a frunzelor de tomate

Tuta absoluta

Ai nevoie de consultanță de specialitate?